Két új eljárással gyógyítanak az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben

operativprogram.hu
2023-06-27

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) németországi és csehországi tanulmányutak és eszközbeszerzések mellett nemzetközi együttműködésének tapasztalatai alapján két új, fejlett gyógyító eljárást (ECMO, MWA) vezetett be.

Az Intézet a projekthez a Széchenyi 2020 program „Országos Intézetek transznacionális és innovációs fejlesztései” című felhívása keretében 296,82 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el.

A német és csehországi partnerintézmények gyakorlati tapasztalataira építve, a projekt keretében az OKPI két új, fejlett gyógyító eljárást vezetett be: a légzési nehézségben szenvedők intenzív osztályos ellátásához (extrakorporális membránoxigenizáció, ECMO), illetve a daganatok mikrohullámmal történő elpusztításához köthetően (mikrohullámú tumorabláció, MWA).

A németországi és csehországi partnereiknél a légzési elégtelenségben szenvedők intenzív osztályos ECMO kezelése, a betegek ECMO transzportja magas színvonalon zajlik. A német intézmény a mikrohullámú tumorablációval kapcsolatban több éves szakmai és gyakorlati tapasztalattal rendelkezik a tüdődaganatok, valamint a máj- mellékvese- csont- és egyéb lágyrész-daganatok kezelésében.

A transznacionális projekt keretében a célcsoportot képező OKPI munkatársai 11 alkalommal utaztak ki külföldi partnereikhez. A tanulmányutak célja az intézetben fejleszteni kívánt egészségügyi szolgáltatáshoz kapcsolódó két új, fejlett gyógyító eljárás szakmai, infrastrukturális eszközparkjának, valamint a terápiás lehetőségek gyakorlatának megismerése, és az ellátás során alkalmazott újszerű jó gyakorlatok, módszerek azonosítása, illetve adaptációja volt a hazai ellátási viszonyokra. A hazai bevezetéshez elengedhetetlen volt az ellátásszervezéshez kapcsolódó kérdéskörök számbavétele, a hazai bevezetést elősegítő szakmai javaslatok megismerése is.

Az EFOP-5.2.6-20 számú pályázati kiíráson 100%-os támogatást elnyert, 296 822 020 forint összköltségvetésű fejlesztés 2021. március 21-én indult és 2023. június 30-án zárul.

OP