Kapacitást bővítő eszközbeszerzés a TOM-FERR Zrt-nél

operativprogram.hu
2019-12-06
Széchenyi 2020 ERFA logo

A Társaság 472,32 millió forint összköltségvetésű projektje során eszközparkját és technológiáját fejlesztette.

A megvalósult fejlesztési beruházás három részre tagolható: a gyártási kapacitásokat és adottságokat bővítő gépfejlesztésekre, a korszerű mérési technológia kialakítására, valamint az anyagmozgatási kapacitások bővítésére.

A gyártási kapacitásokat és adottságokat érintő gépfejlesztések során a vállalkozás 1 db 32 mm-es, és 1 db 52 mm-es mérettartományig működő CNC vezérlésű csőhajlító gépet vásárolt a csőhajlítási kapacitások – piaci igények szerinti – bővítéséhez. A társaság eddig nem tudta kiszolgálni a csővégek megmunkálása iránti megrendeléseket, ezért 1 db 30 mm-es kisebb, és 1 db 50 mm-es nagyobb átmérőjű csövek megmunkálására alkalmas csővég-megmunkáló berendezés beszerzését valósította meg a technológiai adottságok fejlesztéséhez. A vállalkozásnak továbbá bővítenie kellett a cső- és a persely alakú acélalkatrészek megmunkálására alkalmas kapacitásait, amelyhez 1 db CNC automata megmunkáló központot vásárolt.

A TOM-FERR Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. a csősorják megfelelő kezelése érdekében a korábbi, elavult kapacitását váltotta ki és bővítette 2 db csősorjázó berendezés beszerzésével. A 3D lézer megmunkáló központ használatával pedig nem csak egyenes csövek darabolására, végkiképzésére nyílt lehetőség, hanem egy korábbi műveletben már lehajlított cső méretre vágása mellett, annak palástjára tetszőleges mennyiségű és alakú kivágása is megvalósulhat.

A korszerű mérési technológia kialakításához 1 db 3D koordináta mérőgép került beszerzésre, a telephelyen belüli anyagmozgatási kapacitások bővítéséhez pedig a társaság 2 db bázis és 2 db magas emelésű gyalogkíséretű elektromos targoncát, valamint 1 db dupla és 1 db tripla emelési magasságú, 2 tonna teherbírású homlokvillás elektromos targoncát állított üzembe.

A Széchenyi 2020 program „Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése” című, GINOP-1.2.1-16 számú pályázati kiíráson 212,55 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást elnyert, 472,32 millió forint összköltségvetésű fejlesztés 2018. március 6-án indult és 2019. december 1-én zárult.

OP