Kapacitásbővítő beruházás indult a TOM-FERR Zrt-nél

operativprogram.hu
2018-03-26
Széchenyi 2020 logo

A Széchenyi 2020 program keretében 212,55 millió forint vissza nem térítendő hazai és európai uniós támogatást nyert el a TOM-FERR Zrt.

A Társaság 472,32 millió forint összköltségvetésű beruházás három részre tagolható: a gyártási kapacitásokat és adottságokat bővítő gépfejlesztésekre, a korszerű mérési technológia kialakítására, valamint az anyagmozgatási kapacitások bővítésére.

A gyártási kapacitásokat és adottságokat érintő gépfejlesztések során a vállalkozás 1 db 32mm-es, és 1 db 52mm-es mérettartományig működő CNC vezérlésű csőhajlító gépet kíván megvásárolni a csőhajlítási kapacitások – piaci igények szerinti – bővítéséhez. A társaság jelenleg nem tudja kiszolgálni a csővégek megmunkálása iránti megrendeléseket, ezért 1 db 30 mm-es kisebb, és 1 db 50 mm-es nagyobb átmérőjű csövek megmunkálására alkalmas csővég-megmunkáló berendezés beszerzését tervezi a technológiai adottságok fejlesztéséhez. A vállalkozásnak továbbá bővítenie kell a cső- és a persely alakú acélalkatrészek megmunkálására alkalmas kapacitásait, amelyhez 1 db CNC automata megmunkáló központot fog megvásárolni. Hasonló helyzetben van a TOM-FERR Zrt. a fűrészelés/gérvágás és a fúrás területén is, így az itt jelentkező kapacitáshiányokat 1 db gérvágásra is képes hidraulikus fűrészgép és 2 db nagyteljesítményű oszlopos fúrógép beszerzésével kívánja megszüntetni. A csősorják megfelelő kezelése érdekében a társaság e téren a meglévő, elavult kapacitását kiváltja és bővíti 2 db csősorjázó berendezés beszerzésével. A 3D lézer megmunkáló központ használatával pedig nem csak egyenes csövek darabolására, végkiképzésére nyílik majd lehetőség, hanem egy korábbi műveletben már lehajlított cső méretre vágása mellett annak palástjára tetszőleges mennyiségű és alakú kivágása is megvalósulhat.

A korszerű mérési technológia kialakításához 1 db 3D koordináta mérőgép kerül beszerzésre, a telephelyen belüli anyagmozgatási kapacitások bővítéséhez pedig a társaság 2 db bázis és 2 db magas emelésű gyalogkíséretű elektromos targoncát, valamint 1 db dupla és 1 db tripla emelési magasságú, 2 tonna teherbírású homlokvillás elektromos targoncát kíván megvásárolni.

A GINOP-1.2.1-16 számú, „Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése” című pályázati kiíráson 212 546 252 forint vissza nem térítendő hazai és európai uniós támogatást elnyert, 472 325 006 forint összköltségű fejlesztés 2018. március 6-án indult és várhatóan 2019. szeptember 12-én zárul.

OP