Kapacitásbővítés és munkahelyteremtés Rétságon

operativprogram.hu
2012-10-12

A HI-LEX Hungary Kft. az Új Széchenyi Terv pályázati kiírásán 128 millió forint uniós támogatást nyert el. Az 558 millió forintot meghaladó összköltségvetésű beruházással gépkocsik ablakemelő rendszeréhez és váltókábel gyártásához szükséges kapacitás kiépítése indult.

A világ egyik legnagyobb vezérlőkábel beszállítójaként ismert HI-LEX Corporation által 2006-ban a Rétsági Ipari Parkban létrehozott HI-LEX Hungary Kft. főprofilja a huzaltermékek gyártása, döntően exportra. A társaság ma is közel 160 embernek nyújt biztos munkahelyet.

Ablakemelő gyártással a vállalat eddig nem foglalkozott. A projekt termelési skálája szélesedését, termelési kapacitása jelentős bővülését és az átlagos hozzáadott érték növekedését eredményezi. A beruházás legfontosabb eleme a Ford személygépkocsik ablakemelő rendszerének gyártásához szükséges Ford Kuga ablakemelő összeszerelő sorok, illetve az ablakemelők termeléséhez szükséges egyéb gépek és berendezések beszerzése.

A projekt második fontos eleme a Ford Mondeo automata váltó kábel összeszerelő sor a megfelelő tartozékokkal, a harmadik pillére pedig a Renault Nissan kézi váltókábel összeszerelő sor kiépítése, szintén a megfelelő tartozékokkal.

A fejlesztés szükségessé teszi egyúttal a társaság raktározási és anyagmozgatási kapacitásainak növelését is, így polcrendszer bővítésre, targoncák és elektromos emelőkocsik beszerzésére kerül sor a termelés menedzsmentet támogató hardver és szoftver eszközpark fejlesztése mellett.

A beruházás építési munkálatokat is érint: a friss levegő bevezető rendszer kiépítésén túl az irodai ablakok hővédő fóliázására, illetve a csarnok hűtésének megoldására az energiahatékonyság javítása érdekében van szükség.

A projekt eredményeként várható 25%-os létszámbővülés – melynek jelentős része magasan kvalifikált munkaerő – nagyon kedvező hatást gyakorol majd a kistérség munkaerő-piaci helyzetére.

A foglalkoztatást támogató komplex technológiafejlesztés 2011. szeptember 8-án kezdődött és várhatóan 2013. augusztus 31-én zárul.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

OP