Kapacitását bővíti Ecseren a V-Casting Kft.

operativprogram.hu
2022-06-29

A Széchenyi Terv Plusz program GINOP Plusz pályázati felhívásán 312,43 millió forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a V-CASTING Öntödei Termelő és Szolgáltató Kft.

A vállalat 568,06 millió forint összköltségű projektje során termelési kapacitását bővíti és hatékonyságát javítja új, technológiai korszerűsítést eredményező eszközbeszerzésekkel, valamint talajra telepített napelemes rendszerrel.

A V-CASTING Kft. az elmúlt években a nyomásos öntés területén komoly külföldi és hazai piaci vevői kapcsolatokra és jelentős árbevétel növekedésre tett szert. A vállalkozás a projekt megvalósítása eredményeképpen a modernizálással a termelés hatékonyságának növelését és a minőségi mutatók javulását kívánja elérni. A megvásárolni kívánt új eszközök javítják a cég technológiai felkészültségét, versenyképességét és erőforrás-hatékonyságát, ezáltal növekszik majd a vállalkozás árbevétele és jövedelemtermelő képessége.

A technológiai bővítés és modernizálás részeként beszerzésre kerülnek a következő berendezések: 1 db WOLLIN 308728 robot lefúvó, 1 db WOLLIN 703762 robot lefúvó és 1 db WOLLIN Powerspray PSM2F lefúvó. Az öntés folyamatában nagy szerepe van az öntőszerszámok kenő és leválasztóanyaggal történő kezelésének, ennek szabályozását teszik lehetővé a lefúvó fejek, optimalizálják a kenőanyag mennyiségét. Az ABB IRB 2600-12/1.65 6 tengelyes öntödei robotok (5 db) alkalmazása lehetővé teszi a kezelendő felületek pontosabb meghatározását, a kézi kenés kiváltását, ezáltal a hatékonyabb munkavégzést. A Trebi AFChs sorjázó robotok (2 db) az öntést követő művelet, a sorjázás automatizálásával a munkaerő hatékonyabb kihasználását, valamint termelékenység növelését biztosítják majd. A cég által öntött termékek Brother Speedio R650 X2 CNC géppel való megmunkálásával pedig a hozzáadott érték és jövedelemtermelő képesség növekszik. A gyártott redőnytokok esetében a festék tapadását egyik legjobban befolyásoló tényező a felület minősége. A zsírtalanítás pedig a felület előkészítésének első kulcsfontosságú fázisa, melyhez nagyban járulhat hozzá az új EVT GIGANT zsírtalanító berendezés. A vállalat működésében a vezérlés modernizálása is szükségessé vált, hogy az IPAR 4 vezérlő szoftver teljes egészében felügyelhesse a kemencék működését. Ennek jegyében 6 db Westomat vezérlőegység beszerzésére kerül sor a Westomat hőntartó kemencék vezérlésére.

A projekt infrastrukturális beruházásaként az öntőgépeknél keletkező olajköd- és olajfüst központi elszívására és szűrésére 1 db A.Smoke160T Die Casting típusú Absolent olajfüst-leválasztó, valamint a megvalósítási helyszínen 479,89 kW teljesítményű napelem rendszer talajra telepítése valósul meg, mely utóbbi használatba vétele jelentős energia-költség megtakarítást tud elérni.

A cég továbbá stratégiai és üzleti tervezési szolgáltatás bevonásával kívánja a jövőbeli működését még hatékonyabbá tenni, hogy stratégiájának alakítása, jövőbeni beruházásai üzleti számításokkal és szélesebb körű tanácsadási támogatással is alátámasztottak legyenek. A vállalkozás az alkalmazottak tudását folyamatosan fejleszti., ennek keretében egy fő munkavállaló minőségellenőri ismeretek, 3 fő munkavállaló autóipari minőségtechnikák I. témakörben és egy fő angol képzésen vesz részt.

A Széchenyi Terv Plusz program GINOP_PLUSZ-1.2.1-21 kódszámú, „A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása” című kiírásán 312 434 863 forint támogatást elnyert, 568 063 389 forint összköltségvetésű fejlesztés 2021. szeptember 1-én indult és várhatóan 2023. június 30-án zárul.

OP