Kapacitását bővítette a HI-LEX

operativprogram.hu
2014-09-05
Kapacitását bővítette a HI-LEX

A 490 millió forintos projekt során gépkocsik ablakemelő rendszeréhez és váltókábel gyártásához szükséges kapacitás kiépítése történt.

A rétsági vállalat a beruházáshoz az Új Széchenyi Terv pályázatán, a „Komplex technológia fejlesztés és foglalkoztatás támogatása” konstrukció keretében több mint 111,41 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el.

A világ egyik legnagyobb vezérlőkábel beszállítójaként ismert HI-LEX Corporation által 2006-ban a Rétsági Ipari Parkban létrehozott HI-LEX Hungary Kft. főprofilja a huzaltermékek gyártása, döntően exportra. A társaság mára 200 embernek nyújt biztos munkahelyet.

Ablakemelő gyártással a vállalat korábban nem foglalkozott. A projekt a társaság termelési skálájának szélesedését, termelési kapacitása jelentős bővülését és az átlagos hozzáadott érték növekedését eredményezte. A beruházás legfontosabb eleme a Ford személygépkocsik ablakemelő rendszerének gyártásához szükséges Ford Kuga ablakemelő összeszerelő sorok, illetve az ablakemelők termeléséhez szükséges egyéb gépek és berendezések beszerzéséből állt.

A projekt második fontos eleme volt a Ford Mondeo automata váltó kábel összeszerelő sor a megfelelő tartozékokkal, a harmadik pillére pedig a Renault Nissan kézi váltókábel összeszerelő sor kiépítése, szintén a megfelelő tartozékokkal.

A fejlesztés szükségessé tette egyúttal a társaság raktározási és anyagmozgatási kapacitásainak növelését is, így polcrendszer bővítésre, targoncák és elektromos emelőkocsik beszerzésére került sor a termelés menedzsmentet támogató hardver és szoftver eszközpark fejlesztése mellett.

A beruházás építési munkálatokkal is együtt járt: a friss levegő bevezető rendszer kiépítésén túl az irodai ablakok hővédő fóliázására, illetve a csarnok hűtésének megoldására az energiahatékonyság javítása érdekében volt szükség.

A projekt eredményeként létrejött 29 fős létszámbővülés – melynek jelentős része magasan kvalifikált munkaerő – nagyon kedvező hatást gyakorolt a kistérség munkaerő-piaci helyzetére.

A foglalkoztatást támogató komplex technológiafejlesztés 2011. szeptember 8-án kezdődött és 2013. december 30-án zárult.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

OP