Januárban megnyitják az M3-as újabb szakaszát

operativprogram.hu
2012-12-29

A Nyíregyháza és Őr közötti szakaszt január második felében nyitják meg a forgalom előtt.

Mindezt Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár jelentette be múlt pénteken sajtótájékoztatón, Vásárosnaményban.

Az államtitkár, aki a beregi térség országgyűlési képviselője, elmondta: a Nyíregyháza és Őr közötti sztrádaszakasz gyakorlatilag már elkészült, Nyíregyháza és Nagykálló között van még egy 200 méternyi útrész, amin munkálatok folynak.

Kiemelte, hogy az építkezés befejezése után, január második felében adják át az M3-as új szakaszát, amely a szabolcsi megyeszékhelytől a Mátészalka közelében lévő Őr községig vezet, egészen a 49-es számú főútig, amely a Csengersima-Pete közötti magyar-román határállomást csatlakoztatja a sztrádához.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója arról tájékoztatott, hogy a Nyíregyháza-Őr közötti, 34 kilométer hosszú, 2×2 sávos, plusz leállósávval rendelkező M3-as autópálya szakasz 32 milliárd forintból épült. Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló beruházáshoz 85 százalékos arányú európai uniós támogatást kapott Magyarország.

A sztrádaépítés szabolcsi folytatására, az Őr-Vásárosnamény közötti szakasz elkészítésére is megjelent már október elején a közbeszerzési kiírás, s beérkeztek a kivitelezői ajánlatok. Őr után, Vásárosnaményig, 11 kilométer hosszon, szintén 2×2 sávos, plusz leállósávval rendelkező sztrádarész épül, s hozzá hat közlekedési műtárgy létesül. A gyorsforgalmi úton óránként 130 kilométeres sebességgel közlekedhetnek majd a járművek. A beruházás befejezésének tervezett határideje: 2014 vége – közölte Loppert Dániel. Az Őr-Vásárosnamény közötti sztrádaszakasz is az Új Széchenyi Terv keretében a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul majd meg, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásában.

Czomba Sándor hozzáfűzte: jelentős befektetéseket, beruházásokat remélnek attól, hogy a sztráda eléri a beregi tájegységet, s a térséget bekapcsolja majd az európai gyorsforgalmi úthálózatba.

Az államtitkár újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az M3-as autópálya Vásárosnamény utáni, az ukrán határig történő majdani kiépítése attól függ, hogy Ukrajna hogyan halad gyorsforgalmi úthálózatának kialakításával, s mikor éri el az ottani sztráda a magyar határszakaszt.

MTI