Ivóvíz minőség javító beruházás kezdődik

operativprogram.hu
2014-05-02

Kiskunhalas térségében több, mint hárommilliárd forintból tizennégy település vízszolgáltatását fejlesztik.

A vízszolgáltatásban évtizedek óta nem történt ilyen nagyságrendű beruházás a környéken – mondta Gyovai István az érintett településeket összefogó önkormányzati társulás elnöke. A projekt 14 települést, Kelebiát, Tompát, Csikéria-Bácsszőlőst, Kisszállást, Kisszállás-Újfalut, Kéleshalmot, Kunfehértót, Rémet, Borotát, Kiskunhalast, Harkakötönyt, Bodoglár-Tajót, Jásszentlászlót és Móricgátat érinti.

A fejlesztés fontos eleme a kutaknál kitermelt víz korszerű tisztítási technológiájának kiépítése és az arzénmentesítés. Emellett az ellátórendszerek is megújulnak, új technológiai kiszolgáló létesítmények, köztük víztároló medencék épülnek, továbbá kutakat fúrnak és Kiskunhalas kertvárosában egy víztornyot is építenek.

Balássy Adrienn projektmenedzser közölte: a települések többségén nem felelt meg a víz minősége az Európai Unió előírásainak, ezért vált sürgetővé a fejlesztés. Jelezte: bár a közbeszerzési eljárások elhúzódtak, a projekt a tervek szerint 2015 közepére, őszére befejeződhet.

A program összköltsége 3,1 milliárd forint, amelyhez 2,7 milliárd forint pályázati forrást nyertek az Új Széchenyi Terv keretében. A támogatás 85 százalékát az unió adja, a többi állami költségvetéséből érkezik, az önerőt ugyancsak állami segítséggel finanszírozzák. A kivitelezéssel a Duna Aszfalt Kft., a Kristály Kft. és a Vízépszolg Kft. alkotta konzorciumot bízták meg.

MTI