Innovációs fejlesztés a Sematic-nál

operativprogram.hu
2014-05-11
Innovációs fejlesztés a Sematic-nál

Több mint 200 millió forint értékű fejlesztés valósult meg az olasz cég nyíregyházi üzemében.

A társaság az Új Széchenyi Terv pályázatán 103,8 millió forint összegű támogatást nyert a beruházáshoz, amelyet banki hitellel egészítettek ki.

A 210 millió forintból új gyártóberendezéseket vásároltak, így a nyírségi üzemben készült liftajtók mellett most már liftkabinokat is gyártanak.

A lemezmegmunkáló, hegesztő és fémfelület kezelő gépek mellett két darut, egy targoncát és egy állványrendszert is beszereztek, amelyek az alapanyagok és az új termékek üzemen belüli hatékony mozgatását és helytakarékos tárolását teszik lehetővé.

A projekt része volt a termelést kiszolgáló informatikai rendszer kialakítása, számítógépek, vonalkód nyomtató- és leolvasó berendezések, illetve más hálózati eszközök munkába állítása.

A fejlesztés eredményeként többféle méretű és felületkezelésű liftkabinokat gyártanak a nyíregyházi üzemben. Az új termékek jelentős részét külföldön értékesítik, a kabinokat egy németországi testvérvállalatnak szállítják. Az idén 196 millió forint exportbevételt terveznek, s a hazai és a szomszédos országok piacán is bevezetik a terméket.

A nyíregyházi székhelyű, 2000-ben alapított kft. a kezdetekben csak a Sematic Cégcsoport magyarországi képviseletét és a hozzá kapcsolódó kereskedelmi tevékenységet látta el. Öt éve azonban üzemcsarnok épült a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen, s termelő vállalattá vált az egység.

A nyíregyházi Sematic-nél most 170-en dolgoznak, de év végéig több, mint 200-ra növelik a létszámot. Az üzem árbevétele 2012-ben megközelítette a 4,4 milliárd forintot, tavaly pedig már meghaladta a 13,5 milliárdot. Az idén 14,9 milliárd forint az árbevételi terv.

A nyereség tavalyelőtt 768,5 millió forint, míg a múlt évben közel 1,3 milliárd forint volt, 2014-ben pedig több mint 2,4 milliárdot várnak a cégcsoporton belül egyre fontosabb stratégiai pozíciót betöltő nyírségi termelőegységben.

A Sematic Cégcsoport több mint 50 éve a felvonóiparban dolgozó vállalategyüttes, amelynek központja Olaszországban, Bergamohoz közel, Osio Sotto városában található. Több kontinensen, így Amerikában, Ázsiában és Európában van gyártóüzeme és kereskedelmi irodája a nagyvállalkozásnak, összesen nyolc országban, Kínában például három helyen is.

MTI