Indulnak a gyulai Almásy-kastély felújítási munkálatai

operativprogram.hu
2014-02-10

A kastély a város történelmileg hiteles, élményközpontú, új kulturális tere lesz.

Az önkormányzat a nyertes kivitelezővel pénteken írta alá a szerződést ünnepélyes keretek között a kastélyban.

A sajtótájékoztatóval egybekötött rendezvényen a kivitelezői szerződést az önkormányzat részéről Görgényi Ernő polgármester, a nyertes kivitelező, a Modinvest társaság részéről pedig Németh Miklós ügyvezető írta alá.

Görgényi Ernő hangsúlyozta: az építkezés megkezdéséhez minden feltétel adott. Az építkezések 2014. december 31-ig fejeződnek be.

Hozzátette: a gyulai önkormányzat az Új Széchenyi Terv Dél-Alföldi Operatív Programjának keretéből 1,986 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert. A kastély felújítása önerő nélkül valósul meg.

Kovács József (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője a beruházás jelentőségéről szólva kiemelte: a síkvidéki téglavár, a hajdani püspökség, a várfürdő és a kastély épületegyüttese az egykori szigeterőd sajátos történelmi hangulatát idézik fel.

Gajda Róbert alpolgármester fontosnak nevezte, hogy a nyertes kivitelező gyulai kis- és közepes vállalkozásokat is bevon a munkálatokba. A kastélyprojekt sikere az összefogásnak köszönhető – mutatott rá.

Németh Miklós ügyvezető a kastély kivitelezésével kapcsolatosan elmondta: izgalmas szakmai kihívás a romos, alápincézett épület korhű felújítása és kiállítótermekké alakítása. A beruházás számos energiatakarékos elemet tartalmaz: padlófűtés lesz az épületben, a hőt geotermikus energia adja, a megújuló nyílászárók hőszigetelő üveget kapnak, az épületre led világítás-technológiát szerelnek.

A megújuló kastélyban kialakítandó kiállításokon a kastély háromszáz éves történetével, az arisztokrácia és a cselédség egykori életével ismerkedhetnek majd meg a látogatók. A tervek szerint az intézmény önfenntartó lesz, lesznek benne konferenciára, színházi és zenés előadások rendezésére alkalmas termek.

MTI