Hulladéklerakók rekultivációja a karcagi kistérségben

operativprogram.hu
2013-06-29

Az 1,3 milliárd forintos beruházás 40 ezer ember életminőségét javítja.

A karcagi kistérség négy településén öt, korábban bezárt hulladéklerakó rekultivációját végezték el összesen 1,3 milliárd forintból – közölte Dobos László (Fidesz-KDNP), Karcag polgármestere a projekt pénteki záró rendezvényén a városban.

Karcagon, Berekfürdőn és Kunmadarason egy-egy, Kisújszállásnál két régi szilárdhulladék-lerakó kármentesítését végezték el az elmúlt egy évben. Az öt helyen 22 hektáron végzett mentesítés során 1,2 millió köbméter hulladékot szállítottak el.

A politikus felidézte, hogy az 1960-as évek elejétől kezdve a régi bányatavak helyén keletkezett „gödrökbe” hordták a településekről a hulladékot, mindenféle műszaki vagy környezetvédelmi szabályozás nélkül. A hulladéklerakók később megteltek, részben veszélyes anyagokkal, így az 1990-es évek elején bezárták őket.

A települések határában lévő régi szeméttelepekre ezután is vittek illegálisan hulladékot, ami szennyezte a talajvizet és növelte a fertőzésveszélyt, elszaporodtak a kártevők és folyamatos volt a bűz – sorolta Dobos László.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elmondta: a csaknem kizárólag az Új Széchenyi Terv forrásaiból végzett beruházás 40 ezer ember életminőségét javítja.

A tárcavezető szerint a projekt jelentős előrelépés a Nagykunság környezetszennyezési forrásainak felszámolásában és egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a hasonló „tájsebek” begyógyításában a kormány partner lesz.

„Támogatni fogjuk az illegális lerakók felszámolását, a szelektív hulladékgyűjtés feltételeinek megteremtését és a hasonló lerakók rekultivációját” – hangoztatta Fazekas Sándor.

MTI