Hétszázmillió forintos fejlesztés a Balluff Elektronikánál

operativprogram.hu
2014-03-09

A veszprémi cég az ipari automatizálásban használatos érzékelőket fejlesztett ki, és a gyártástechnológiát is megújította.

A Balluff Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója, Ötvös Tamás tájékoztatása szerint a szenzorokat gyártó vállalat a fejlesztéshez 260 millió forint európai uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán.

Az ügyvezető igazgató kifejtette: tavaly az utolsó negyedévben zárult kétéves fejlesztési programban kifejlesztett új érzékelő berendezéseket egyebek között szerszámgépekben, szerelő berendezésekben, valamint az autóiparban a munkafolyamatok vezérlésére, szabályozására és automatizálására használják majd. Az új termékek jobban ellenállnak a környezeti hatásoknak, és megfelelnek a legmagasabb műszaki követelményeknek, így hosszú az élettartamuk az érintésmentes működés és a szennyeződésekkel szembeni érzéketlenség miatt – tette hozzá.

Ismertetése szerint a gyártósorokba és különböző berendezésekbe beépítve számos helyen működnek Balluff szenzorok autógyártó cégek autó- és motorgyáraiban. Sok autóipari beszállító a legkülönbözőbb részegységek előállítását, a gumiktól a visszapillantó tükrökig, az általunk fejlesztett és gyártott szenzorokkal felszerelt gépekkel végzi.

A 18 ezer négyzetméter alapterületű veszprémi gyárban több mint hétezerféle terméket állítanak elő, ezeket Németországba exportálják, majd értékesítési hálózatukon keresztül világszerte értékesítik.

A cég vevői között hazai és külföldi szerszámgépgyártók, megmunkáló központok gyártói és automatizált gyártócellákat előállító vállalatok szerepelnek. Veszprémben gyártott szenzor működik például az Audi, a General Motors és az új Mercedes Benz magyarországi autó- és motorgyáraiban.

A jelenleg mintegy 700 embert foglalkoztató társaság a 2013-as évet – előzetes adatok szerint – 16,8 milliárd forint árbevétellel zárta, az idén pedig 4-5 százalékos növekedést tervez. A Balluff Elektronika Kft. a németországi Balluff Gebhard Holding GmbH. magyarországi leányvállalata.

MTI