Hazai beszállítókkal erősít a Samsonite

operativprogram.hu
2018-05-11
Széchenyi 2020

A Széchenyi 2020 pályázatán 811,49 millió forint uniós támogatást nyert el a SAMSONITE-HUNGÁRIA Bőrönd Kft. által vezetett konzorcium.

Az 1,76 milliárd forint összköltségű projekt során keményfedeles bőrönd, fröccsöntött bőrönd alkatrészgyártó kapacitások bővítése, beszállítói készségek és versenyképesség fejlesztése történik új, hazai kkv-beszállítók integrációba vonásával.

Jelen fejlesztési projektet a magyarországi Samsonite dinamikus piaci növekedéséből levezethető termelésének – 5 év alatt megnégyszereződő – bővülése alapozza meg. A meredeken felfutó termelés egyre fokozódó igényt támaszt stabil és versenyképes helyi beszállítói háttér kiépítésére, ami egybevág a Samsonite csoport stratégiai célkitűzésével is, miszerint az árban ugyan versenyképes, de kevésbé rugalmas távol keleti beszállítók kiváltása kívánatos a gyártó bázisokhoz közelebb fekvő rugalmas reagálásra képes, helyi beszállítókra. A magyarországi kkv beszállítók ennek a folyamatnak fontos haszonélvezői lehetnek, amennyiben felkészültnek bizonyulnak két tekintetben. A beszállítók egyrészt olyan termelési kapacitással, korszerű, a Samsonite termeléséhez illeszkedő technológiával, másrészt szervezeti és működési keretrendszerrel rendelkezzenek, melyekkel a Samsonite versenyképes és innovatív beszállítóivá válhatnak. A projekt ezen két célkitűzés mentén megvalósuló fejlesztésekre irányul.

A Samsonite új, innovatív technológia bevezetését jelentő termékpaletta bővítő beruházása mellett mind a négy beszállító jelentősen növeli fröccsöntő kapacitásait modern eszközök beszerzésével, két beszállító pedig jelentős épület beruházást is megvalósít. A beruházásokhoz kapcsolódó informatikai, szoftver és hardver fejlesztések minden konzorciumi tag fejlesztésének részét képezik. Ezzel hasonló jelentőségű terület a beszállító kkv-k fejlesztése, melynek érdekében a Samsonite ingyenes tanácsadással és szervezetfejlesztéssel segíti beszállítóit, valamint tanácsadó, képző, szervezetfejlesztő szervezeteket ajánl számukra, illetve segít meghatározni a fejlesztések irányait, monitorozni a fejlesztést.

A projekt konzorciumvezetője a SAMSONITE-HUNGÁRIA Kft., konzorciumi tagok a Plasticor Kft., a Kresz & Fiedler Kft., a Termoplast Kkt., és a Sárrét-Plast Zrt.

A GINOP-1.3.3-16 számú, „Beszállító mikro-, kis- és középvállalkozások és beszállítói integrátorok támogatása” című pályázati kiíráson 811 488 855 forintos támogatást elnyert, 1 755 191 599 forint összköltségvetésű fejlesztés várhatóan 2018. december 16-án zárul.

OP