Gyártókapacitását fejlesztette a Johnson Electric

operativprogram.hu
2013-12-13

320 millió forintos beruházást vitt véghez az ózdi gyáregységében a cég.

A társaság az Új Széchenyi Terv Észak-Magyarországi Operatív Program keretéből 163 millió forint támogatást kapott a beruházáshoz.

A projekt záró rendezvényén, kedden Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára elmondta: a Johnson Electric Ózd Kft. a kapacitásbővítés mellett akár a kutatásfejlesztést is hajlandó lenne Magyarországra hozni, ha ehhez megfelelő körülményeket találna.

Hozzátette: a cég jelenleg 950 embert foglalkoztató hatvani és ózdi gyáregységében a következő években folyamatosan fejleszt, és a későbbi projekteket is tekintve összességében 600 fős létszámbővítésben gondolkodik.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a cég az elmúlt időszakban a mostaninál jóval nagyobb fejlesztéseket is megvalósított, és a további tervek azt jelzik, hogy a befektető elégedett az itt élők munkájával. Felhívta a figyelmet arra, hogy szükség van a Miskolci Egyetemmel, illetve a térségben lévő középiskolákkal a szoros, jó kapcsolatra, ugyanis számukra is a legnagyobb kihívás, hogy megfelelő számban és képzettséggel, jó szakemberek álljanak rendelkezésre.

Czomba Sándor jelezte: az Európai Unió következő költségvetési ciklusában 2014 és 2020 között a felzárkózó térségek kiemelt figyelmet fognak kapni.

A Johnson Electric Ózd Kft. (korábban Saia-Burgess Ózd Kft.) a régió egyik meghatározó munkáltatója.

A Saia-Burgess svájci cégcsoport 1998-ban vásárolta meg az ózdi Kont-Union Kft.-t, majd több mint 1 milliárd forint értékű beruházással fejlesztette. 2002-ben a cégcsoport Hatvanban új összeszerelő üzemet épített egy zöldmezős beruházás keretében, amely értéke szintén megközelítette az 1 milliárd forintot. Ekkor már több autómárka általános zárszerkezetét gyártotta a vállalat.

A Johnson Electric Holding 2005 novemberében vásárolta fel a Saia-Burgess Holding részvényeinek 99,7 százalékát. A cég a világ második legnagyobb mikromotor-tervező és -előállító vállalata. A holdingot a hongkongi tőzsdén jegyzik, több mint 40 ezer dolgozója van világszerte.

MTI