Gyártástechnológiáját fejleszti a DAK

operativprogram.hu
2012-12-04
DAK Kft.

Az Új Széchenyi Terv támogatásával megvalósuló projekt keretein belül piacképes horganyzott acélszerkezeti termékek innovatív gyártásfejlesztése kezdődött.

A „Vállalatok komplex technológiai innovációjának támogatása” elnevezésű pályázati kiíráson a DAK Acélszerkezeti Kft. 260 millió forintot meghaladó összköltségvetésű projektje 127 858 753 forint támogatást nyert el.

A DAK Kft. horganyzó üzemének technológiai berendezéseit még a 70-es évek elején telepítették. A vállalat technológiáját folyamatosan fejleszti, melynek jelenlegi állomásaként a horganyzókád elszívás hatásfokának javítását és a passziválási technológia bevezetését kívánja megvalósítani.

A horganyzás során keletkező füstelszívás hatásfokának javítása céljából a horganyzó kád fölé egy elszívó harangot építenek, és ebből a harangból kerül a füst elszívásra, majd tisztításra egy zsákos szűrő révén. A frissen horganyzott munkadarabok az erős korróziós hatásoknak még nem állnak ellen, de a felületek passziválásával elkerülhető a bevonat gyors oxidációja által kialakuló fehér rozsdásodás. Ennek megvalósításához a termékeket horganyzást követően passzíváló folyadékba kell meríteni. Ehhez a horganyzó kád méretéhez illeszkedő saválló, duplafalú kád telepítése szükséges.

A cég folyamatosan fejleszti termékeit és gyártástechnológiáját versenyképességének megőrzése céljából. Az elmúlt években két termékkör fejlesztésének következtében nagyméretű lemeztáblák megmunkálása vált szükségessé. A hatékonyabb és gazdaságosabb gyártástechnológia biztosításához a következő gépek beszerzése valósul meg a pályázat keretein belül: 6 m-es hidraulikus olló (6000mm hosszban, 13mm lemezvastagságig), hidraulikus idomvas daraboló és lyukasztó berendezés, valamint 5 tonnás csarnoki futódaru a 6 m-es hidraulikus olló kiszolgálására.

A vállalat egyik legnagyobb termékcsoportja a közutakhoz gyártott acél műtárgyak, első sorban a különböző visszatartási fokozattal rendelkező útkorlát és hídkorlát típusok. Az elmúlt években számos új útkorlát típus került kifejlesztésre. A CE minősítéssel is ellátott korlátok alkatrészeinek gyártási hátterét kívánják megvalósítani az ehhez szükséges S150 oszlop – kalibráló és egyengető állvány, valamint a C140 oszlop – görgősor beszerzésével.

Az Új Széchenyi Terv GOP 1.3.1-11/A pályázati kiírás keretében 127 858 753 Ft támogatást elnyert, 260 936 230 Ft összköltségű fejlesztési projekt 2012. augusztus 15-én kezdődött és várhatóan 2013. június 30-án fejeződik be.

OP