Gyártását fejlesztette a Vmax-Tec

operativprogram.hu
2013-07-23
Vmax Tec

A projekt során olyan technológiai rendszert fejlesztettek, mellyel a gépalkatrészek megmunkálása sokkal pontosabb, precízebb lett.

A jutai Vmax-Tec Kft. 24 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv „Innovációs eredmények hasznosításának támogatása KKV-k részére” című pályázati kiíráson. A 37 millió forint összköltségvetésű projekt során új gyártási technológiát fejlesztettek ki.

A Vmax-Tec Kft. a Dél-dunántúli régióban működő, teljes mértékben magyar tulajdonú kisvállalkozás, melynek fő profilja nagypontosságú és bonyolult gépalkatrészek gyártása és értékesítése. A cég árbevételének több mint felét – közel 65%-át – export tevékenység teszi ki.

A Vmax-Tec új termékek gyártásának a kifejlesztését tűzte ki célul, amelyek a korábbi eszközökkel a CNC gépeken manuálisan nem programozhatóak, matematikailag nem leképezhető szabad felülettel rendelkeznek, több dimenziós megmunkálást igényelnek. Ezeket a termékeket eddig nem, vagy csak több lépésben tudta a vállalkozás programozni, illetve elkészítetni. Az egyes alkatrészek megmunkálása csak több, különféle megmunkáló gép egymás utáni alkalmazásával volt lehetséges, ami csökkentette a megmunkálás pontosságát, illetve növelte a gyártás idejét, az energia és szerszám felhasználást.

Ezen problémák kiküszöbölésére, egy új eljárás kidolgozását tűzte ki célul a társaság, mely végeredményeképp egy újfajta többtengelyes esztergálási technológiát (hajtott szerszám) vezetett be a korábbi használatos megmunkálások mellé. Ennek az eljárásnak köszönhetően az eddig használt berendezések mellé egy olyan technológiai rendszer került kifejlesztésre, amellyel a termékmegmunkálás sokkal pontosabb, precízebb lett. Ezt a rendszert ötvözik a már meglévő CNC gépeikkel is. A vállalkozás a fejlesztés során egy olyan technológia kialakítását valósította meg, amely során ötvözi a CAD/CAM programot, a több tengelyes CNC megmunkáló egységgel. Így a végrehajtás során kiküszöbölhetőek lettek a több felfogásból eredő pontatlanságok, valamint lehetővé vált a távolról történő irányítás, a gyártási folyamat nyomon követése, valamint a folyamatos minőség ellenőrzése. Továbbá a kevesebb felfogásnak köszönhetően a munkák elvégzése kisebb költséggel jár, ezért a termékekre jutó költség csökkenthető, a gyártás versenyképesebbé vált. A rendszer lehetőséget nyújt arra, hogy a bonyolultabb, a cég részéről eddig szinte legyárthatatlan termékekkel újabb piacokat szerezzen itthon és külföldön is.

A 24 050 052 forint támogatást elnyert, 37 000 080 forint összköltségű innovációs fejlesztés 2012. június 14-én indult és 2013. január 15-én zárult.

OP