GMO-mentes takarmány szójabab termesztési technológiáját fejlesztik

operativprogram.hu
2017-12-13
Széchenyi 2020

A Széchenyi 2020 pályázati felhívásán 211 millió forint támogatást nyert el a GALLDORF Zrt. által vezetett konzorcium.

A 340,95 millió forint összköltségű projekt során GMO mentes minőségi takarmány szójabab termesztési technológiájának és feldolgozási lehetőségeinek kidolgozása történik a sertéstakarmányozásban.

A projektben hazánk GMO mentes szója alapanyag ellátása érdekében új takarmány típusokat fejlesztenek, amelyek előállításához szükséges, hogy a jelenleg alkalmazott szója termesztési technológiát is átalakítsák, gyakorlatilag új technológiai sort létrehozva az alapanyag előállítástól a takarmány feletetéséig.

A létrehozandó új technológiai sor eredményeként az ország gazdálkodói nagyobb hozammal termelhetik és értékesíthetik GMO mentes takarmány szója terményüket. Az állattenyésztők pedig kiváló, nagyobb tápanyagtartalommal rendelkező és egészségesebb takarmányhoz jutnak. A fejlesztők célja, hogy egyértelműen bebizonyítsák, hogy létezik olyan szójafajta szortiment, amely helyes agrotechnológia mellett képes a Közép-Magyarországi régió szójatermelésre alkalmas termőterületeinek lefedésére is, és amely technológia ezt követően hazánk többi területére, illetve egész Európára is kiterjeszthetővé válik. Ezen felül a hízlalási modell-kísérletekkel és részletes laborvizsgálatokkal kívánják bizonyítani ezen fajták beltartalmi erősségeit, amelyeket sikeresen fel lehet használni a felfutóban lévő sertéstenyésztés takarmány bázisának kialakításánál.

A felhasznált fehérjehordozók hazai beltartalmának és hozamának növelése érdekében egy új agrotechnológiai eljárás kidolgozása szükséges. Az így nyert GMO mentes szójabab biztosítja a vizsgálatok alapját. A projekt célja, hogy a fent említett technológiával megfelelő mennyiségű és minőségű GMO mentes takarmány alapanyagot állítsanak elő. Az innovatív technológiának köszönhetően egy jobb és szorosabb termelési folyamat jön létre a gazdálkodók, takarmány-előállító és sertéstelepet működtető vállalkozások között. A projekt konzorciumvezetője a GALLDORF Takarmánygyártó és Kereskedelmi Zrt, a konzorcium tagja a PILLAR Európa Kutatási és Oktatási Nonprofit Kft.

A VEKOP-2.1.1-15 számú pályázati kiíráson 211 023 937 forint uniós támogatást elnyert, 340 951 485 forint összköltségvetésű fejlesztés 2017. október 1-én indult és várhatóan 2019. szeptember 30-án zárul.

OP