Génexpresszió alapú szuperérzékeny géndiagnosztikai fejlesztés

operativprogram.hu
2024-05-31

A 234,69 millió forint összköltségű projekt célja egy nemzetközileg is jelentős újdonságtartalommal bíró, szuperérzékeny újgenerációs technológia kifejlesztése volt.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap „GYORSÍTÓSÁV” című pályázati felhívásán 187,94 millió forint állami támogatást nyert el a Delta Bio 2000 Kft.

Az új technológiával akár kis mennyiségben jelenlévő és károsodott nukleinsavból kiindulva is nagy biztonsággal detektálhatnak nemcsak mutációkat, hanem génfúziókat és expressziós változásokat is. A létrehozott technológia alkalmas többek között, tumorok géndiagnosztikai monitorozására felhasználható génpanel-reagens kitek fejlesztésére.

A projekt további konkrét eredményeként a Delta Bio 2000 Kft. létrehozott egy RNS-panel diagnosztikai reagens kitet is, mely alkalmas prosztatatumorok szűrésére és progressziójának monitorozására nem-invazív mintavétellel, vizeletmintából. A kifejlesztett prosztatatumor reagens kit alkalmazása alapvetően változtathatja meg az alkalmazott orvosi protokollt – ennek jelentőségét növeli, hogy a prosztatadaganat a férfiak második leggyakoribb rosszindulatú megbetegedése, ezért szűrése kiemelt fontosságú.

Az eddigi gyakorlat szerint, prosztatatumor diagnosztizálásához biopsziát vesznek, mely kellemetlen, invazív beavatkozást jelent, és sok esetben feleslegesnek is bizonyul. Ezzel a gyakorlattal ellentétben, az általuk kifejlesztett megoldással non-invazív mintavétellel nyert vizeletből is ki lehet mutatni nagy érzékenységgel a tumorra jellemző expressziós és genetikai változásokat.

Az NKFI Alap pályázati kiírásán 187 941 600 Ft Ft állami támogatást elnyert, 234 698 400 Ft összköltségvetésű 2020-1.1.5-GYORSÍTÓSÁV-2021-00002 számú projekt 2021. június 1-én indult és 2024. május 31-én zárult.

OP