Generikusgyógyszer-fejlesztés a Teva debreceni gyárában

operativprogram.hu
2014-06-23
Generikusgyógyszer-fejlesztés a Teva debreceni gyárában

A csaknem 3 milliárd forintos beruházáshoz 842 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a cég.

Kaszás Mihály tájékoztatása szerint a Teva az elmúlt 20 évben 200 milliárd forintot fordított Magyarországon fejlesztésre, beruházásra.

Ez alatt az idő alatt hússzorosára, 500 millióról 10 milliárd darabra növelték a tabletta és kapszula gyártást a debreceni gyárban, ahol szilárd tablettákat és hatóanyagokat is fejlesztenek és gyártanak – tette hozzá a vezérigazgató.

Gödöllőn van a Teva steril gyógyszereket kutató központja, sajóbábonyi üzemükben pedig hatóanyag-fejlesztés folyik. A cégcsoport a multiplikációs hatást is figyelembe véve 10 ezer ember megélhetéséhez járul hozzá Magyarországon – jelezte Kaszás Mihály.

A Teva Gyógyszergyár Zrt. árbevétele tavaly meghaladta a 150 milliárd forintot – jegyezte meg Kaszás Mihály.

Szilágyi Judit generikus kutatás-fejlesztési igazgató a szilárd gyógyszerfejlesztési projekt 842 millió forintos támogatásának 85 százalékát az Európai Unió, 15 százalékát a magyar központi költségvetés biztosította.

A 2012 októberében kezdődött és ez év októberében befejeződő beruházás keretében a cukorbetegség kezelésére alkalmas, a központi idegrendszerre ható és különféle vírusellenes generikus gyógyszerek fejlesztésén dolgoznak – magyarázta a szakember.

A projekt keretében 21 gyógyszer fejlesztésének különböző lépéseit valósítják meg – fűzte hozzá.

Elmondta azt is, hogy míg egy új, innovatív gyógyszer kifejlesztése 12-14 év, addig a szabadalmi idő lejárta után forgalomba hozható, ugyanazon hatóanyagú generikus gyógyszerek fejlesztési időszükséglete mindössze 2-4 év.

A debreceni gyár a generikus gyógyszerek terén stratégiai fejlesztőhely a Teva-csoporton belül: kutató-fejlesztő központjukat 2009-ben, egymilliárd forintos beruházással hozták létre a hajdú-bihari megyeszékhelyen – jelezte Szilágyi Judit.

MTI