Fejlett Központi Szolgáltató Laboratóriumhálózatot hoznak létre

operativprogram.hu
2017-01-04
MTA SZBK

A projekt során az MTA SZBK, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem kutatási infrastruktúrájának hálózatos fejlesztése történik a nemzetközileg is magasan jegyzett kutatási eredmények megszületése érdekében.

A Széchenyi 2020 „Kutatási infrastruktúra megerősítése – nemzetköziesedés, hálózatosodás” című konstrukciója keretében 979,7 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont által vezetett konzorcium.

A projekt keretében beszerzésre kerülő műszercsomag több komponenst tartalmaz: egy Thermo Scientific Orbitrap Fusion tribrid tömegspektrométert (ET), egy NextSeq500 parallel rendszert és egy ehhez kapcsolódó, elsődleges adatelemzésre/adattárolásra szolgáló helyi szerver beállítását, valamint egy SIGMA VP SEM pásztázó elektronmikroszkópot, illetve egy nagy kapacitású sejtszorter készüléket.

A jelen pályázat keretében egy olyan Fejlett Központi Szolgáltató Laboratóriumhálózatot (network of Advanced Core Facilities, ACF-hálózat) kívánnak létrehozni, amely három fő funkciót ötvöz: kutatási szolgáltatást nyújt, oktató intézményként működik és a tudományos infrastruktúra tekintetében a legmagasabb technikai színvonalat és kompetenciát képviseli. A létrehozni kívánt ACF-hálózat 3 Fejlett Központi Szolgáltató Laboratóriumból (ACF) épülne fel: (1) a Funkcionális Transzkriptomikai ACF a Debreceni Egyetemen (2) az Egysejt-omikai ACF a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában, (3) a Funkconális Sejtbiológiai és Immunológiai ACF a Szegedi Tudományegyetemen kapna helyet.

A hálózat kialakításának elsődleges célja a molekuláris medicina területén végzett kutatások segítése. Az ACF-hálózat az életkorral összefüggő, nem fertőző humán betegségekkel kapcsolatos kutatásokat szolgálná, és ezzel a személyre szabott gyógyítás 3 dedikált fókuszterületén biztosítaná a legnagyobb előrelépést. A kutatói közösség a kardiometabolikus, illetve az immunmediált és gyulladásos eredetű krónikus betegségek patogenezisének tanulmányozására, valamint a genom-instabilitás jellegzetességeinek feltárására kíván fókuszálni.

A GINOP-2.3.3-15 számú, „Kutatási infrastruktúra megerősítése – nemzetköziesedés, hálózatosodás” című pályázati kiíráson 979 697 379 forintos támogatást elnyert fejlesztés várhatóan 2019. május 31-én zárul.

OP