Fejleszthet a megyei kórház Nógrádban

operativprogram.hu
2013-10-19

Kétmilliárd forintos fejlesztés valósul meg a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban.

Új központi sterilizálót építenek ki, MR-készüléket szereznek be, lecserélik az elavult eszközöket az intenzív osztályon és a műtőblokkban – közölte a Nógrád megyei önkormányzat elnöke.

Becsó Zsolt (Fidesz) elmondta: a salgótarjáni megyei kórház 2 milliárd 44 millió forintot nyert el a Struktúraváltás támogatása a járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátás fejlesztésével című programra az Új Széchenyi Terv keretében, a támogatás mértéke százszázalékos.

Tájékoztatása szerint 1,6 milliárd forintból zajlik majd az elavult eszközpark cseréje, ezen belül is kiemelkedő jelentőségű a mágneses rezonanciás (MR) készülék beszerzése és üzembe helyezése, mivel a megyék között már csak Nógrád nem rendelkezett ilyen géppel.

Az önkormányzati elnök fontosnak nevezte, hogy a megye lakossága a lakhelyéhez közel hozzájut az MR-szolgáltatáshoz, ezzel nő a túlélési esély, rövidül a betegút. Az éves vizsgálati szám várhatóan ötezer körül alakul.

Emeletráépítéssel alakítanak ki új központi sterilizálót, korszerűsödik a központi műtőblokk és a patológia eszközparkja. Az intenzív osztályon létrejön az elkülönítő. Ott három zárt bokszot építenek ki külön befújó-elszívó rendszerrel, és egy komplett zsiliprendszert a szakszemélyzetnek, ezzel is csökkentve a fertőzésveszélyt.

A központi sterilizáló képes ellátni a megye másik két kórházát, a balassagyarmatit és a pásztóit is.

A gasztroenterológiai laborba új videoendoszkópos tornyot vásárolnak, hogy csökkentsék a várakozási időt.

A megyei kórház már az előző ciklusban is beadta ezt a pályázatát, az akkori, szocialista kormány azonban ezt nem támogatta – mondta az elnök.

Kitért arra is, hogy a pásztói Margit Kórházban 210 millió, a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórházban pedig 1 milliárd 780 millió forint értékben fejlesztenek, így a három Nógrád megyei intézményben összesen mintegy 4 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások a kormány döntésének köszönhetően.

A politikus úgy fogalmazott: 2010 előtt, a szocialista érában a kórházak azért adósodtak el, mert elvonták tőlük a pénzt, ezért három éve a romjaiból kell újjáépíteni az egészségügyet.

MTI