Egymilliárd forintos fejlesztés Ajkán

operativprogram.hu
2013-06-07

A Kókai Tömítéstechnikai Kft. új üzemcsarnok építésébe kezd.

Közel egymilliárd forintos összköltséggel vasúti, közúti fékrendszerek gumitermékeinek kifejlesztésére és tesztelésére alkalmas új üzemcsarnok építésébe és tesztberendezések beszerzésébe kezd a Kókai Tömítéstechnikai Kft. Ajkán – közölte Kókai Mátyás ügyvezető igazgató.

A gumiipari termékeket gyártó cég a projekthez az Új Széchenyi Terv vállalatok komplex technológiai innovációjának fejlesztésére kiírt pályázatán 425 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. Tájékoztatása szerint a projekt keretében kialakítanak egy 2500 négyzetméter alapterületű kutatás-fejlesztési központot.

Emlékeztetett: a korábbi évek kapacitásbővítő gép- és épület beruházásunk eredményeként korszerű termelő kapacitást építettek ki. A mostani fejlesztéssel olyan korszerű termékeket fejlesztenek ki, amelyek a legkorszerűbb vasúti fékrendszerek által támasztott igényeket is kielégítik. A beruházással a cég megerősíti beszállítói pozícióit, a tervezett K+F együttműködések megvalósításával tovább mélyül kapcsolatuk a Knorr-Bremse cégcsoport vasúti divíziójával is – mondta Kókai Mátyás.

Az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a Kókai Kft. 2012-ben csaknem 2,8 milliárd forint árbevételt ért el, amely közel azonos az előző évivel. A cég az első félév pozitív eredményére alapozva az idei évre 15-20 százalékos növekedést tervez, míg a létszámot 10-20 fővel növelik.

Az ország legnagyobb autóipari gumitermékeket gyártó cége tavaly 600 millió forint adózás utáni nyereséget realizált, 230 dolgozót foglalkoztatnak.

Tájékoztatása szerint az árbevétel ötven százaléka exportból származott, az idei évre a kivitel további jelentős növelését tervezik. A vállalat dinamikus fejlődését jól jellemzi, hogy a 2011 júliusában átadásra került üzemcsarnokkal a termelési terület közel az eddigiek duplájára, mintegy 5700 négyzetméterre növekedett.

Az ajkai vállalat a világ 14 országába szállít autóipari haszongépjárművek és vasúti szerelvények fékrendszereibe, gépipari berendezésekbe, és tömegközlekedési járművekbe alkatrészeket.

MTI