Egyedi napelemes technológia a borászatban

operativprogram.hu
2014-11-05

Egy új, Magyarországon eddig nem ismert napelemes technológiát építettek be Villányban a Bock Pincészetben.

A berendezés 70 százalékkal hatékonyabb az eddig használt napelemeknél.

A Bock Pincészet villányi telephelyén öt év alatt mintegy 80 kilowatt teljesítményű napelemrendszert építettek be, ez a teljes villamosenergia-felhasználás csaknem háromnegyedét fedezi. A borászat elkötelezett a környezetkímélő megoldások iránt. „Az utóbbi öt évben már a növénytermesztést is biogazdálkodással, bio-növényvédelemmel végezzük. Az egész tetőszerkezetünk napelemekkel van beépítve” – mondta Bock József.

A most beépített berendezést eredetileg a hadsereg számára fejlesztették ki, polgári alkalmazása alig fél éve vált lehetővé. A szerkezetet műhold vezérli, napkeltekor automatikusan nyílik, és egészen napnyugtáig követi a derékszögben érkező sugarakat, így a hatásfoka százszázalékos. „A berendezés hetven százalékkal nagyobb teljesítményre képes az aktuálisan telepített napelemekhez viszonyítva. A napelem felülete 18 négyzetméter, mely elegendő két családi ház villamosenergiájának megtermelésére” – közölte Bali Anikó, a Solarcell Hungary Kft. ügyvezetője.

Ilyen szerkezetet eddig nyugat európai országokban és Marokkóban helyeztek üzembe, Magyarországon a Bock Pincészet az első. A forgó napelem megtérülési ideje nyolc-tíz év.

Hír TV / MNO