Egészségturisztikai fejlesztések Hajdú-Biharban

operativprogram.hu
2013-12-08

Három beruházás a megyeszékhelyen, három Hajdúszoboszlón valósul meg.

Hajdú-Bihar megyében jelenleg hat egészségturisztikai beruházás van folyamatban, összesen négymilliárd forint európai uniós támogatással – mondta az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ÉARFÜ) ügyvezető igazgatója szerdán Debrecenben.

Három beruházás a megyeszékhelyen, három Hajdúszoboszlón valósul meg – közölte Mező Ferenc a debreceni Elite Clinic egészségturisztikai szolgáltató centrum kialakításának projektindító rendezvényén.

A szakember felhívta a figyelmet: a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési időszakban önmagában szálláshely-fejlesztésre nem pályázhatnak a vállalkozások, azt össze kell kötni valamilyen attrakcióval, vagy turisztikai fejlesztéssel.

Mező Ferenc emlékeztetett arra, hogy Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere és Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora kezdeményezésére január elsejétől a cívis városban jöhet létre az ország legnagyobb egészségügyi intézménye a helyi klinikák és a Kenézy kórház integrálásával.

Ez olyan tudásközpontot és innovációs hátteret jelent, amire méltán lehet alapozni a régió egészségturisztikai fejlesztéseit – mondta Mező Ferenc.

Molnár Csaba, a beruházó Plasztika 2000 Kft. ügyvezetője a projektnyitón elmondta: az Új Széchenyi Terv keretében nyert 537,7 millió forintos támogatásból a debreceni Bem téren alakítják ki az Elite Clinic magánklinikát és panziót.

Az egészségügyi intézményben a plasztikai beavatkozástól az általános és baleseti sebészetig mindenféle műtétet el tudnak majd végezni. A beruházás jövő évi befejezésétől három évig hazai társadalombiztosítási (OEP) forrásokra nem pályázhatnak, de több magánbiztosítóval is készülnek együttműködési megállapodást kötni – mondta el Molnár Csaba.

MTI