Egészségipari kapacitásbővítés indult Egerben

operativprogram.hu
2018-01-26
Sanatmetal üzemcsarnok

A Széchenyi 2020 program keretében 290,46 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Sanatmetal Kft.

Az egri vállalkozás az 580,92 millió forint összköltségű projektje során korszerű technológiai színvonalú berendezések beszerzése mellett gépfelügyeleti rendszert vezet be.

A 100%-ban magyar tulajdonú, orvosi eszközöket gyártó és forgalmazó Sanatmetal Kft. jelenleg Magyarország piacvezető, illetve meghatározó vállalata a traumatológiai és ortopédiai eszközök gyártásának szakterületén. A mostani projekt keretében az eszközbeszerzések és a gépfelügyeleti rendszer kiépítése révén hat fő terület fejlesztését kívánják megvalósítani. A velőűrszeg, a csontcsavar és a csontlemez gyártási kapacitás fejlesztését, a gépfelügyeleti rendszer kiépítését, valamint a termékjelölési és csomagolási kapacitás bővítését.

A projekt eredményeként a gyártási kapacitást és hatékonyságot is növelő, korszerű technológiai színvonalú berendezések beszerzése és termelésbe integrálása valósul meg, kiegészülve egy ún. MDC gépfelügyeleti rendszerrel, amely segíti a gyártó berendezések hatékony kapacitás kihasználását. A gyártásfejlesztés célja a vállalkozás versenyképességének támogatása, valamint a várható növekedési pályához szükséges stabil gyártási háttér megteremtése megfelelő kapacitással, magas technológiai színvonallal, a kapacitások versenyképes kihasználásával. A projekt lezárásáig összesen 13 db új berendezés megrendelése, telepítése, minősítése, üzembe helyezése, és termelésbe bevonása fog megtörténni. A gépfelügyeleti rendszer kiépítése a gyártás minden kritikus berendezését lefedi majd.

A velőűrszeg, a csontcsavar és a csontlemez gyártási kapacitás fejlesztése az adott területeken 23, 30 és 18%-os növekedést eredményez. A gépfelügyeleti rendszer kiépítése összesen 55 db gyártó berendezésre történik meg, és a cég teljes eszközhatékonyságát átlagosan 15%-al növeli. A termékjelölés fejlesztése során a termékjelölési kapacitás 25%-al fog növekedni, az új típusú (GS1/UDI) jelölés bevezetésének lehetősége pedig piaci előnyt jelent majd a vállalkozás számára. A csomagolás területén tervezett fejlesztés eredményeként a steril csomagolási kapacitás 30%-al fog növekedni.

A GINOP-1.2.1-16 számú, „Mikro, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése” című pályázati kiíráson 290 461 782 forintos támogatást elnyert, 580 923 561 forint összköltségvetésű fejlesztés 2017. március 1-én indult és várhatóan 2018. július 31-én zárul.

OP