Egészségfejlesztési Iroda létesült Szobon

operativprogram.hu
2020-12-01
Szob címer

Az egészségügyi prevenciós projekt során eszközbeszerzések és infrastrukturális fejlesztések mellett szabadidős, egészségmegőrző programok, állapotfelmérések, szűrések és tanácsadások történtek.

A Szobi járás településeinek lakóira is sajnos fokozottan jellemzőek a betegségeket eredményező negatív életmódi tényezők. E problémákra, egészségügyi szükségletekre ad mostantól átfogó megoldást az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) létrehozása.

A fejlesztés eredményeként a Szobi Polgármesteri Hivatal egyik földszinti irodájában jött létre a Szobi EFI, valamint az önkormányzat nagytanácskozó termének felújítása is megtörtént, mely az iroda programjainak – ún. foglalkoztató helyiségként – fő színteréül szolgál.

A prevenciós fejlesztési program célja az volt, hogy javuljon a lakosság egészségi állapota, növekedjen a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek száma, valamint mindez hozzájáruljon az ország átfogó népegészségügyi hálózatának kialakításához.

A projekt keretében a Szobi EFI szakmai munkatársai (8 fő 20 órás alkalmazott) egészségre nevelő és szemléletformáló programokat szervezett, állapotfelméréseket és szűréseket végzett, továbbá ingyenes egészség-, és sportnapok szervezése, betegklubok létrehozása, tanácsadások, prevenciós programok valósultak meg a szobi járás közigazgatási területén élők számára óvodás kortól egészen az idős korig.

A Széchenyi 2020 program „Az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztése” című, VEKOP-7.2.2-17 számú pályázati kiíráson Szob Város Önkormányzata által 90 000 000 forint uniós támogatást elnyert, 100%-os támogatású fejlesztés 2018. szeptember 3-án indult és 2020. december 1-én zárult.

A projektről bővebb információt a www.szobiefi.hu honlapon, valamint a Szobi Egészségfejlesztési Iroda elnevezésű facebook oldalon olvashatnak.

OP