Egészséges ivóvízhez jut három somogyi település

operativprogram.hu
2013-10-02

Háromezer lakosnak teremtenek egészségesebb életfeltételeket az ivóvízminőség-javító programmal.

A programhoz az Európai Unió 87,5 százalékos támogatásával több mint 237 millió forintot nyertek el az Új Széchenyi Terv pályázatán, továbbá egy másik pályázaton 33 millió forintot az önerő biztosításához.

Az Ecseny, Polány és Mernyeszentmiklós alkotta társulás mintegy háromezer lakosnak teremt egészségesebb életfeltételeket a programmal – jelezte a társulás.

Az elmúlt hónapokban a társulás megkötötte a szerződést a kivitelezés műszaki ellenőrzését ellátó mérnökszervezettel, és sikeres közbeszerzési eljárást folytatott le a kivitelező kiválasztására, szeptemberben pedig átadták a munkaterületet. A 2015. április végére megvalósuló beruházás során a településeken tartalék kutakat fúrnak, illetve ahol szükséges, felújítják a régit, vízműveket, iszapülepítőt, távvezetéket építenek.

A fejlesztésekre Ecsenyben az ivóvíz magas ammóniumtartalma, Polányban és Mernyeszentmiklóson pedig a határérték feletti vas- és ammóniumtartalom miatt van szükség.

A beruházást követően Polányban megoldódik az eddig gyenge víznyomásra panaszkodó ingatlantulajdonosok problémája is egy nagy biztonságú nyomásfokozó beépítésével. A biztonságos ivóvízellátás érdekében ugyanezt a megoldást alkalmazzák a mernyei vízműhöz távvezetékkel kapcsolódó Mernyeszentmiklóson.

MTI