Csatornarendszer-beruházás Dél-Somogyban

operativprogram.hu
2013-08-10

Kezdetét vette az 5 milliárd forintos költségvetésű környezetvédelmi program.

Ünnepélyes alapcső-elhelyezéssel megkezdődött pénteken a nagyatádi kistérség legjelentősebb, 5 milliárd forintos költségvetésű környezetvédelmi beruházása, amelynek során kilenc települést érintő csatornarendszert építenek ki Nagyatád környékén, és korszerűsítik a térségi központ szennyvíztisztító telepét.

Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló, mintegy 4 milliárd forint támogatást elnyert program során a kilenc Rinya menti település (Bakháza, Görgeteg, Háromfa, Kutas, Lábod, Ötvöskónyi, Rinyaszentkirály, Tarany, Nagyatád) húszezer lakosának javul az életminősége. Az új, korszerű csatornarendszernek köszönhetően megszűnhetnek a szikkasztásos aknák, és nem lesznek szennyezéseknek kitéve a felszín alatti vizek.

A projekt nyitórendezvényén Ormai István, a Nagyatádi Regionális Szennyvíztársulás elnöke, Nagyatád polgármestere hangsúlyozta, hogy nélkülözhetetlen infrastruktúra valósul most meg. A lakosság pozitív hozzáállását mutatja, hogy a tervezett 3200 bekötésből már 2500 esetben előzetesen megkötötték a szerződéseket.

Somogy legújabb környezetvédelmi beruházásának indító ünnepségén Szászfalvi László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő a kilenc település példaértékű összefogását méltatta.

A kivitelezési munkákat a SZABADICS Közmű és Mélyépítő Zrt. kezdi meg a napokban. A munkálatok során a szennyvíztisztító telep is megújul: megnövelik a biológiai tisztítókapacitását, korszerűsítik a használt technológiát és az épületeit, a berendezéseit és az elektromos hálózatot is. Az építkezés során 130 somogyinak biztosítanak majd munkalehetőséget.

MTI