Borászati üzemét fejleszti a WEINHAUS

operativprogram.hu
2018-09-18
WEINHAUS borászati üzem

A Széchenyi 2020 program keretében 271,04 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 278,57 millió forint visszatérítendő kölcsöntámogatást nyert el a Weinhaus Kft.

A vállalkozás 752,9 millió forint összköltségű projektje során bócsai üzemének infrastrukturális és energetikai fejlesztése történik eszközbeszerzés mellett.

A projekt során megvalósuló fejlesztések a teljes borászati technológiát érintik, és beépülnek a meglévő elemek közé, úgy, hogy korszerűsítik azokat, és növelik az üzem feldolgozó kapacitását. A fejlesztési projekt eredményeképpen bekövetkező kapacitásbővülés lehetővé teszi majd az előregyártást, további megrendelések teljesítését és a gördülékenyebb kiszolgálást. A fejlesztések három részre bonthatóak: infrastrukturális bővítésre, energetikai fejlesztésre és eszközbeszerzésre.

Az infrastrukturális bővítés keretében egy bortároló csarnok és egy bortároló raktárcsarnok épül. A hőszigetelt, 700 m2-es bortároló csarnok alkalmas lesz arra, hogy áthidalja az évszakok közötti hőmérséklet különbséget, és benne 20db 1000 hl-es és 16db 1500 hl-es tartályt helyezzenek el. Az 1000 m2-es hőszigetelt raktárcsarnokban a palackozott termékek tárolása és komissiózása történik majd.

Az energetikai fejlesztés során napelem rendszer kiépítésére kerül sor. A 180,4 kWp teljesítményű napelem-telepet a meglévő épületek tetején helyezik el és invertereken keresztül kapcsolódik a villamos hálózatra. A rendszer teljesen automatikus szabályozású lesz, és alkalmazkodik az üzem pillanatnyi fogyasztásához.

A projekt során megvalósuló eszközbeszerzések keretében a borászati vállalkozás 5 db szőlőszállító konténert, egy pneumatikus szőlőprést, egy szűrőberendezést és az ehhez kapcsolódó kiszolgáló tartályokat is üzembe helyez.

A GINOP-1.2.6-8.3.4-16 számú, „Élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása kombinált hiteltermékkel” című pályázati kiíráson 271,04 millió forint vissza nem térítendő hazai és uniós támogatást, valamint 278,57 millió forint visszatérítendő támogatást elnyert, 752,9 millió forint összköltségvetésű fejlesztés 2018. március 1-jén indult és várhatóan 2020. március 1-jén zárul.

OP