Bácskai települések kapnak egészséges ivóvizet

operativprogram.hu
2014-02-17

Az Európai Unió közel 5 milliárd forintos támogatásával valósul meg a fejlesztés.

A közlemény szerint a Felső-Bácskai Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás 4,89 milliárd forintos uniós támogatást nyert el a projekthez. A beruházás az Új Széchenyi Terv keretében 5,86 milliárd forint összegből valósul meg 2015 májusáig.

A fejlesztések mintegy 90 ezer lakos számára biztosítanak tiszta, egészséges ivóvizet.

Az önkormányzati társulásban Bácsbokod, Bácsalmás, Bácsborsód, Bácsszentgyörgy, Baja, Bátmonostor, Csátalja, Csávoly, Dávod, Érsekcsanád, Érsekhalma, Felsőszentiván, Gara, Hajós, Hercegszántó, Katymár, Kunbaja, Madaras, Mátételke, Nagybaracska, Nemesnádudvar, Sükösd, Szeremle, Tataháza és Vaskút települések vesznek részt.

A tájékoztatás szerint a felső-bácskai térségben rendelkezésre álló felszín alatti vízkészletek, valamint a szolgáltatott ivóvíz minősége a magas arzén-, ammónium-, vas- és mangántartalom miatt egyes esetekben nem felel meg a vonatkozó európai uniós irányelvben, illetve az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló kormányrendeletben foglalt előírásoknak. A 25 település mindegyikében jellemző, hogy a már említett 4 anyag közül valamelyikre vonatkozó határértéknek nem felel meg a szolgáltatott ivóvíz.

A munkálatok során a költségvetés ötödét hálózatrekonstrukcióra szánják, emellett például fejlesztik a Dávodi kistérségi vízművet, Érsekcsanád és Sükösd közös vízművet üzemeltethet majd, és ugyanez történik Madaras és Katymár esetében is. Ezenkívül több helyütt külterületi településrészek ivóvízellátása is megvalósul távvezeték kiépítésével.

MTI