Átadták az új sétányszakaszt Szolnokon

operativprogram.hu
2014-03-25

A 2,4 milliárd forint értékű tiszai árvízvédelmi beruházás keretében elkészült a Béres József sétány Tiszavirág híd és a vízirendészeti kapitányság közötti szakasza.

Lovas Attila, a projektgazda Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) vezetője a mintegy 250 méter hosszú sétányszakasz mentett oldali részének átadásakor elmondta: a nagyszabású projekt 2012-es kezdetén az építők arra tettek ígéretet, hogy a kivitelezést a város életének minél kisebb zavarásával végzik el, és amint befejeznek egy-egy jelentősebb részmunkát, a létesítményt visszaadják a szolnokiaknak.

Ennek az ígéretnek a jegyében nyitották meg tavaly nyáron a projekt első ütemében elkészült 150 méter hosszú Zagyva-torkolati sétányt – emlékeztetett a vízügyi igazgató.

Szalay Ferenc (Fidesz) polgármester arról beszélt: az árvízvédelmi projekt mindenekelőtt arra hivatott, hogy a várost megóvja a Tisza áradásakor, és garantálja az ott lakók biztonságát. Mivel építményei egyben turisztikai látványosságokat nyújtanak, remélhetően turizmusélénkítő hatása is lesz – jegyezte meg.

Kitért arra, hogy a projekt tervezésébe a várost is bevonták, és ennek köszönhetően a sétányt szélesítik, növelve ezzel a kerékpározásra alkalmas területet, két helyen nagylépcsős vasbeton rézsűburkolatot alakítanak ki. Az egyik a mostani sétányszakaszon már elkészült, itt nézőtér alakítható ki a Tisza-parton tartandó városi rendezvényekhez – tette hozzá.

Az Európai Unió 100 százalékos támogatását élvező árvízvédelmi projekt az Új Széchenyi Terv keretében 2012 nyarának végén kezdődött meg és várhatóan 2014 őszére fejeződik be. A fejlesztés egy részét Szolnokon a Tisza-parti sétányon a vízi rendőrség és a Tisza-híd, valamint a Tisza-híd és a Zagyva-híd közötti szakaszon végzik el, a tervezett műszaki megoldások illeszkednek az évek óta tartó belterületi árvízvédelmi rekonstrukciók műszaki-esztétikai rendszerébe.

A belvárosi szakaszokon túl a projektben az iparterületi árvízvédelmi fővédvonal előírás szerinti kiépítése is szerepel, ennek részeként megerősítik a jelenlegi földműveket, illetve azokat új nyomvonalra helyezik át. Az új nyomvonal a városi szennyvíztisztító-telep előtt húzódik, hogy így kellő védelmet nyújthasson áradás esetén a város fontos közművének.

MTI