Átadták a marcaltői Rába-hidat

operativprogram.hu
2013-06-05

A felújítás eredményeként a híd teherbírása 40 tonnára nőtt.

Átadták a marcaltői Rába-hidat és a hozzá kapcsolódó felújított utakat, a beruházás, a szanyi ártéri híd felújításával együtt 2,3 milliárd forintba került – tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője szerdán.

Pécsi Norbert közlése szerint az országban az idén az első teljes körű mellékút-felújítási projekt a 8408-as jelű Pápa-Szilsárkány összekötő úton fejeződött be az Új Széchenyi Terv keretein belül: az összesen 3,2 kilométernyi utat magába foglaló rekonstrukció a veszprémi megyehatártól indult, s egy 140 méteres szakaszon Szany belterületét is érintette.

A 805 millió forintért teljesen megújult a szanyi Rába ártéri híd. A projekt szorosan kapcsolódik a Pápa-Szilsárkány összekötő 8,8 kilométeres Veszprém megyei szakaszának felújításához, ahol a munkálatok 2012 végén fejeződtek be, összesen 878 millió forintból.

A fejlesztés eredményeként a híd teherbírása 40 tonnára nőtt, így megszűnt a hosszú évek óta fennálló 20 tonnás súlykorlátozás. A felújítási munkák során a kivitelező új dilatációs szerkezeteket, a hídon és a híd környezetében új útburkolatot épített, az acélfelületek korrózió elleni védő bevonatot, a hídszerkezetek pedig új szigetelő réteget kaptak.

A 120 méter hosszú és kilenc méter széles marcaltői híd felújításának összege 636 millió forint, amelyet teljes egészében a magyar költségvetés finanszírozott – összegezte Pécsi Norbert.

MTI