Átadták a Falco új forgácslap-gyártó üzemét

operativprogram.hu
2014-05-14

A cég több mint 12,1 milliárd forintos beruházással építette fel forgácslap-gyárát Szombathelyen.

A Falco Zrt. a fejlesztésnek köszönhetően jelenleg a világ egyik legkorszerűbb forgácslap-gyárával rendelkezik, hazai viszonylatban pedig az egyetlen vállalkozás, amely a legyártott forgácslapokat tovább feldolgozva laminálási tevékenységet is végez – hangoztatta ünnepi köszöntőjében Novák Tibor, a részvénytársaság igazgatótanácsának elnöke.

Hozzáfűzte: cégük egy előre meghatározott programterv szerint valósítja meg fejlesztéseit, 2012-ben adták át a Mirror Gloss tükörfényes lamináltlap-gyártó üzemüket, most pedig a legújabb és legmodernebb Conti Roll préstechnológiára alapuló forgácslap-gyártás feltételeit teremtették meg.

Novák Tibor hangsúlyozta: a Falco Zrt. a termelő tevékenység fejlesztésének köszönhetően forgácslapból évente 450 ezer négyzetmétert, lamináltlapból évi 16 millió négyzetmétert, impregnált papírból évi 32 millió négyzetmétert, Mirror Gloss tükörfényes lamináltlapból 2,5 millió négyzetmétert cementkötésű forgácslapból pedig 30 ezer négyzetmétert tud előállítani.

Novák Tibor szólt arról is, hogy az újabb beruházáshoz az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében 2 milliárd forintos vissza nem térítendő pályázati támogatást sikerült a társaságnak elnyernie, a fejlesztésnek köszönhetően pedig 12 újabb munkahelyet is sikerült létrehozni, az amúgy 250 embert foglalkoztató szombathelyi gyárban.

Miközben bent az avatóünnepséget tartották, a Falco Zrt. főbejáratánál a környék lakóinak 30-40 fős csoportja demonstrált az üzem újabb bővítése ellen, az LMP pedig sajtótájékoztatót is tartott.

A Pick-telepen élők évtizedek óta vitában állnak a Falco vezetésével a gyár környezeti terhelését illetően. Elmondásuk szerint folyamatosan szenvednek a zajtól és a portól, a gyár vezetői pedig azt állítják, hogy betartják a környezetvédelmi előírásokat, sőt az újabb fejlesztésnél megfogalmazásuk szerint a cég „kompromisszumot nem tűrve” a többletköltségeket is vállalva igyekezett minden környezetkímélő technikai és technológiai megoldást bevezetni.

Tóth János, a lakók egyik szószólója viszont elmondta: az eddigi alkalmi mérések alkalmával annak ellenére is jóval a megengedett határértéknél többet mutattak ki, hogy a mérések idején a gyár visszafogta a termelést.

A lakók azt szeretnék elérni, hogy olyan mérőállomás létesüljön a gyár mellett, ami folyamatosan méri a kibocsátást, a hatóságok pedig minden törvényes eszközzel bírják rá a céget arra, hogy tartsa be az előírásokat.

A gyár osztrák tulajdonosai alkalmazzák ugyanazokat a környezetvédelmi berendezéseket, amiket ausztriai, németországi, vagy akár oroszországi üzemeikben is felszereltek – mondták.

Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője a helyszínen azt mondta: pártjának programja is kiemelten kezeli a munkahelyteremtést, de megfogalmazása szerint nem lehet olyan áron új munkahelyeket létrehozni, hogy a közpénzeket a köz rovására használják fel.

Szavai szerint a szombathelyi gyár működése több olyan közegészségügyi problémát vet fel, ami nem véletlenül nyugtalanítja a lakosságot, az ügyben szerinte a környezetvédelmi hatóságnak kellett volna határozott lépéseket tennie.

Csakhogy szerinte a környezetvédelem szétzilált rendszerének ma nincs megfelelő érdekérvényesítő képessége, mint a példa jól mutatja, ebben az esetben sem tudta rábírni az üzem tulajdonosait arra, hogy ne spóroljanak a környezetet valóban megóvó berendezések felszerelésén.

A politikus azt ígérte, folyamatosan figyelemmel kíséri majd a Pick-telepen élők küzdelmét és ha kell érdekükben a parlamentben is interpellálni fog.

Az avatóünnepségen közben Puskás Tivadar, (Fidesz-KDNP) Szombathely polgármestere és Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott is arról beszélt, hogy a gyárnak és a lakóknak – ha kell az önkormányzat és a hatóság közreműködésével – olyan békés megoldást kell találniuk, ami biztosítja a környéken élők nyugalmát és a gyár megfelelő keretek közötti sikeres működését.

MTI