Anyagvizsgáló és javító terepi labort fejlesztettek

operativprogram.hu
2015-09-10
GS-Pipe Kft.

A projekthez 435,39 millió forint uniós támogatást nyert el konzorciumban a GS-Pipe Kft.

A 673,27 millió forint összköltségű projekt során stratégiai csővezeték-hálózatok innovatív terepi mobil anyagvizsgáló és lézertechnológiás javító központjának kialakítása történt.

A helyszíni szerkezetek szerelése és javítása nagy jelentőségű a nagy, építés jellegű beruházásoknál és felújításoknál, esetleg bontási munkálatoknál. Sok olyan anyagtudománnyal és anyagvizsgálattal összefüggő probléma keletkezik a terepen, amit nem lehet előre tervezni a rejtett anyaghibák, terepi adottságokból adódó körülmények miatt, illetve amelyek a helyszínen tervezett munkálatok – hegesztési varratok, különböző anyagillesztések – normális velejárói.

Ezeknél a problémáknál mind az időfaktor, mind a minőségi faktor élesen jelentkezik, hisz a projektekben ma már nem engedhető meg olyan tartalékidő képzés, ahol többnapos váratlan laborvizsgálatok és anyagjavítások „beleférnek” a megvalósításba.

A projekt során egyrészt létrehoztak egy terepi, mobil anyagvizsgáló központot, másrészt kialakítottak egy olyan innovatív ”anyagjavító” munkahelyet, ahol lézertechnológiával, biztonsággal megoldhatóak a fémes és nemfémes anyaghibák okozta problémák. A két rendszer iteratívan is működik, mert a javító munka ellenőrzése a vizsgálóközpontban történik, és mindezek a terepen a „valósághoz” nagyon közel valósíthatóak meg.

A K+F projekt újdonságtartalma a variálhatóság, azaz a terepi labor kialakításának újszerű, a változó projektekhez rugalmasan illeszthető, modulrendszerű kialakítása és működtetése, továbbá a „zöld megoldás”, a labor újszerű, takarékos és zöld technológiájú energiaellátásának kialakítása. További újdonság a nagykapacitású terepi informatika, azaz a labor innovatív infokommunikációs megoldásainak, a távoli erőforrások biztonságos és hatékony használata, valamint az új lézertechnológiás terepi anyagjavító módszerek kifejlesztése és illesztése a szerkezetépítési munkákhoz.

A „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” című pályázati kiíráson 435,39 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a fejlesztéshez konzorciumban a GS-Pipe Kft.

A projekt konzorciumvezetője a GS-Pipe Kft., konzorciumi partnere a COMTRANS Kft. volt. A fejlesztés 2012. június 1-én indult és 2015. június 30-án fejeződött be.

OP