Álláskeresők képzése és foglalkoztatása Ópályiban

operativprogram.hu
2012-10-13

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen hátrányos helyzetű álláskeresőknek indult képzési és foglalkoztatási program.

Erdélyi Miklós, aki az Összefogás Megyénkért elnevezésű választási szervezet színeiben lett önkormányzati vezetője a Mátészalkával szomszédos településnek, elmondta: húsz tartós munkanélküli szerezhet kerti munkás és szabadföldi dísznövénykertész képesítést a képzés során, közülük tizenöt embernek munkát is adnak a jobb elhelyezkedési esélyt teremtő gyakorlati tapasztalatszerzés eléréséhez.

A képzés és a foglalkoztatás az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programja keretében valósul meg, az unió 100 százalékos arányú, több mint 77 millió forint összegű támogatásából.

A polgármester tájékoztatása szerint a támogatás elnyerésére konzorciumot létrehozva pályázott az ópályi önkormányzat, a mátészalkai Szatmár Liget Alapítvány és a nyíregyházi Kontaktus Egyesület.

A 77 millió forintot meghaladó összeg az egy évig tartó képzés költségei mellett tartalmazza tíz ember foglalkoztatásának bérét és annak közterheit, valamint egy képzési hely kialakítását Ópályiban.

További öt ember foglalkoztatásának költségeit pedig az önkormányzat vállalta magára, közel kétmillió forint összegben.

A képzési helyet egy régi önkormányzati hivatali épületben alakítják ki, november végéig. Az épületet felújítják, kicserélik ablakait, vizes blokkot és öltözőt alakítanak ki benne, valamint külső tatarozását is elvégzik.

A programot megvalósító konzorcium szervezetei azt remélik, hogy a kerti munkás és szabadföldi dísznövény-kertész képesítést, illetve gyakorlati tapasztalatokat is szerző álláskeresők az elsődleges munkaerőpiacon tudnak majd elhelyezkedni a projekt 2014. május 31-ei befejeződése után.

Erdélyi Miklós szólt arról is, hogy a 3.200 lakosú Ópályiban jelenleg is mintegy 20 százalékos arányú a munkanélküliség, minden ötödik munkaképes ember elhelyezkedési gondokkal küzd. Hozzátette, hogy a település ezzel együtt is a jobb helyzetben lévők közé tartozik a szatmári térségben, hiszen szomszédos a jelentősebben iparosított Mátészalkával, ahová sokan ingázhatnak dolgozni.

MTI