Alkatrészt mozgató robotizációs eljárást fejlesztettek

operativprogram.hu
2022-03-05
EN-CO-Software Zrt.

Az EN-CO Software Zrt. 373,9 millió forint összköltségű projektje során új technológiát integráló, elsősorban összeszerelő ipari szakágazatra optimalizált eljárás kutatása és fejlesztése valósult meg.

A cég a fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” című pályázati felhívásán elnyert 236,07 millió Ft állami támogatást használt fel.

A projekt keretében egy olyan új, innovatív technológia került kifejlesztésre, amellyel orvosolható az ipari termelés egy máig megoldatlan problémája. A dobozból a futószalagra történő kipakolást mind a mai napig a legtöbb helyen emberi munkaerő végzi, mivel nincs olyan megfelelő robotvezérlés, amellyel a tárgymozgató robot 3D mélységben képes megfelelő pontossággal megfogni a tárgyakat. A projekt eredménye egy olyan rendszer, amely minimális egyedi beállítással illeszthető a ma piacon használatban lévő tárgymozgató robotokhoz, és rászabható majd az azt alkalmazó ügyfél piaci igényeire. A kifejlesztendő rendszer képes három dimenziós mélységben felismerni nyugvó vagy futószalagon mozgó tárgyak pontos helyzetét, és azok megfogására vezérelni a megfogó robotot – mindezt a termelési hatékonyságot segítő sebességgel.

Két dimenzióban már használnak ilyet, illetve van 3D megoldás is, amely azonban a futószalag sebességével nem képes lépést tartani, így lassítja a termelést. A pályázat keretében kínált megoldás kész, piacra vezethető vezérlőrendszer. A projekt eredménye önmagában is fenntartható fejlesztés, mivel az ennek eredményeképpen létrejövő termék egy piaci rést céloz meg, ezért várhatóan széles körben értékesíthető lesz majd.

Az NKFI Alap „2019-1.1.1-PIACI_KFI” pályázati kiírásán 236 070 000 Ft állami támogatást elnyert, 373 900 000 Ft összköltségvetésű projekt 2022. február 28-án zárult.

OP