Alkatrészt mozgató robotizációs eljárást fejlesztenek

operativprogram.hu
2020-01-29
NKFI Alapból megvalósuló projekt

Az NKFI Alap „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” című pályázati felhívásán 236,07 millió Ft állami támogatást nyert el az EN-CO Software Kft.

A cég 373,9 millió forint összköltségű projektje során új technológiát integráló, elsősorban összeszerelő ipari szakágazatra optimalizált eljárás kutatása és fejlesztése valósul meg.

A projekt keretében egy olyan új, innovatív technológia kerül kifejlesztésre, amellyel orvosolható az ipari termelés egy máig megoldatlan problémája. A dobozból a futószalagra történő kipakolást, mind a mai napig legtöbb helyen emberi munkaerő végzi, mivel nincs olyan megfelelő robotvezérlés, amellyel a tárgymozgató robot 3D mélységben képes megfelelő pontossággal megfogni a tárgyakat. A projekt eredménye egy olyan rendszer lesz, amely minimális egyedi beállítással illeszthető a ma piacon használatban lévő tárgymozgató robotokhoz, és rászabható majd az azt alkalmazó ügyfél piaci igényeire. A kifejlesztendő rendszer képes lesz három dimenziós mélységben felismerni nyugvó vagy futószalagon mozgó tárgyak pontos helyzetét, és azok megfogására vezérelni a megfogó robotot – mindezt a termelési hatékonyságot segítő sebességgel.

Két dimenzióban már használnak ilyet, illetve van 3D megoldás is, amely azonban a futószalag sebességével nem képes lépést tartani, így lassítja a termelést. A pályázat keretében kínált megoldás kész, piacra vezethető vezérlőrendszer lesz. A projekt eredménye önmagában is fenntartható fejlesztés, mivel az ennek eredményeképpen létrejövő termék egy piaci rést céloz meg, ezért várhatóan széles körben értékesíthető lesz majd.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap „2019-1.1.1-PIACI_KFI” pályázati kiírásán 236 070 000 Ft állami támogatást elnyert, 373 900 000 Ft összköltségvetésű projekt 2020. január 1-én indult és várhatóan 2021. december 31-én zárul.

OP