A kormány folytatja a bölcsődefejlesztéseket

operativprogram.hu
2013-12-27

2014-ben 3 ezer új bölcsődei férőhelyet alakítanak ki.

A tárca azt követően adott ki közleményt, hogy Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár a Pest megyei Solymáron egy új önkormányzati bölcsődét látogatott meg.

Az Új Széchenyi Terv keretében 190 millió forintos beruházással kialakított intézményben 40-48 gyermek ellátását tudják majd biztosítani.

A tárca emlékeztetett arra, hogy az elmúlt három évben több mint 3 100 bölcsődei férőhelyet adtak át, majdnem annyit, ahányat a jövő évre terveznek. A mostani kormányzati ciklusban megújult 2 270 férőhely és a jövő évben további 2 500 felújítása várható – tették hozzá.

A közlés szerint az összességében mintegy 28 milliárdos beruházásnak köszönhetően több mint ezer új munkahely is létesül.

A tájékoztatás szerint a gyermekek napközbeni ellátását és az édesanyák munkába állását segíti az Új Széchenyi Terv közel 10 milliárd forint értékű, a családi napközik fejlesztését szolgáló programja is.

A tárca szerint kiszámíthatóbbá válik és jelentősen emelkedik a bölcsődék finanszírozása azáltal, hogy az intézmények januártól a beíratott gyermekek után kapják a finanszírozást, és nem annak alapján, hogy a gyerekek mennyi időt töltenek a bölcsődében.

Ez azt jelenti, hogy 20-30 százalékkal több finanszírozáshoz jutnak az intézmények a jövő évtől.

A minisztérium arra is felhívta a figyelmet, hogy a szociális területen mintegy 92 ezer munkatársnak, köztük a bölcsődei dolgozóknak emelkedik a bére 5,4 – 11,3 százalékkal a szociális életpálya modell első lépéseként.

A dolgozók ágazati bérpótlékban részesülnek így havi bruttó bérük 6 ezer – 17 ezer forinttal emelkedik, a munkában eltöltött évektől és az iskolai végzettségtől függően. A kormány összesen 9,2 milliárd forint többletforrást biztosít erre a célra – írták.

Közölték, azok a családok, ahol az egy főre eső jövedelem nagyon alacsony, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kapnak. A kedvezményben részesülő gyermekek ingyenes étkezésére 30 százalékkal többet – az eddigi 68 ezer helyett 102 ezer forintot – fordít a kormány évente gyermekenként. Az idén januári emelésnek köszönhetően csaknem 6 ezer kisgyermek bölcsődei ellátása javult – fűzték hozzá.

A tárca közölte azt is, hogy a solymári bölcsődelátogatáson részt vett Acsainé Végvári Katalin, a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke, aki az egyesület nevében üdvözölte a kormány bölcsődefejlesztési programját és a hétvégén bejelentett szociális életpályamodell bevezetését, amelynek első lépése az ágazati bérpótlék.

MTI