60 milliárd turisztikai pályázatokra

operativprogram.hu
2013-01-23

Ekkora támogatásról döntött a múlt év végén a kormány, ezzel csaknem 90 milliárd forintnyi turisztikai fejlesztés valósulhat meg.

Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár ma sajtótájékoztatón Balatonfüreden elmondta: az Új Széchenyi Terv Regionális Fejlesztési Operatív Program keretében a kormány tavaly decemberben a 180 nyertes projektet 61,5 milliárd forint támogatásban részesítette uniós és állami forrásból, amiből összesen 89 milliárd forint értékű fejlesztés jöhet létre.

Pályázni három kategóriában lehetett; a turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése címén 89 nyertes pályázó összesen 37,5 milliárd forint beruházást kezdhet meg 29 milliárdos támogatással; egészségügyi turizmus fejlesztése címén 31 nyertes pályázó 26,5 milliárd forint fejlesztést valósíthat meg, 16 milliárdos támogatással, míg üzleti célú szálláshelyek fejlesztése címén 60 projekt 16,5 milliárd forint támogatással 25 milliárdos fejlesztésbe foghat bele – ismertette az államtitkár.

Hozzátette: turisztikai attrakciók és szolgáltatások címén a balatoni térség összesem másfél milliárd forint támogatást nyert el; ebből Balatonfüred három pályázattal 832 millió forint támogatást kapott. Tihany kerékpárutat építhet 350 millió forintból, Litér gesztorságával Balatonfűzfő és Szentkirályszabadja kerékpáros fejlesztésre közel 300 millió forintot fordíthat.

Az egészségügyi szolgáltatások keretében Balatonfüreden egészségügyi szolgáltatásokat is végző négycsillagos hotel épülhet, egymilliárd forintos támogatással – jelentette be.
Bóka István, Balatonfüred fideszes polgármestere a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy néha az a kritika éri az önkormányzatot, hogy a fejlesztések aránytalanok a reformkori városrész javára és a többi kárára. Ez véleménye szerint részben alaptalan, de be kell látni, hogy Balatonfüreden a tópartra és környékére kell koncentrálódniuk a turisztikai attrakció fejlesztéseknek. A most elnyert támogatásból 450 millió forintot ökoturisztikai látogatóközpont kialakítására fordítanak a Tagore sétányon, valamint felújítanak két sétányt és a környező parkot. Az utóbbiakat a turisztikai szezonra szeretnék megvalósítani, míg a látogatóközpontot a jövő évben nyitnák meg.

A pályázati forrásból – 61,4 millió forint támogatással – az Esterházy és a Kisfaludy strandot fejlesztik. A negyedik pályázat a yacht clubé, mintegy százötvenhatmillió forint: a támogatás segítségével befejezik a telephely-fejlesztését, ezzel elkészül az 1867-ben alapított klub teljes ingatlanrekonstrukciója.

További, csaknem 150 millió forintból a Füredkult kht. vitorlástörténeti teret hoz létre a Vitorlás étterem felső szintjén.
Szedlák Attila országgyűlési képviselő, Litér fideszes polgármestere elmondta: a közel 300 millió forintból 13,7 kilométeres kerékpárutat alakítanak ki, ebből nyolc kilométer új építésű lesz. Ezen kívül Litéren egy interaktív szabadidőparkot, valamint Szentkirályszabadja Litér és Balatonalmádi határán egy római kori villa maradványainál kerékpáros pihenőt hoznak létre. A projekt 2014-re fejeződik be.

Tihanyban a kerékpárútépítés harmadik, befejező szakasza valósulhat meg a 350 millió forint támogatásnak köszönhetően: most az újságíró üdülőtől a hajóállomásig épülhet kerékpárút – ismertette Tósoki Imre, a település fideszes polgármestere.

Hozzátette: a hajóállomás környékén teljesen újjáépítik a parkot, áthelyezik a Darányi Ignác emlékművet, az aszfaltos sétányt díszburkolat váltja fel. Új közvilágítás is lesz, a csapadékvíz-elvezetés korszerűbbé válik, a parti sétányt vonzóbbá teszik. A kivitelezői munkák az idén ősszel kezdődhetnek el.

MTI