Újabb projektet zárt a Pharmatéka

operativprogram.hu
2014. február 18.
szalmonella

Monogasztrikus haszonállatok körében használható, retard hatású speciális adalékanyagokat fejlesztett a cég.

A patogén mikroorganizmusok gyérítéséről és mentesítéséről szóló 120 millió forintot meghaladó összköltségű K+F projektre közel 85,7 millió forint támogatást nyert el a Pharmatéka Bt.

A projekt célja egy olyan speciális takarmány adalékanyag előállítása volt, amely lehetővé teszi a haszonállatokban gyakran előforduló patogén mikrobák kolonizációjának, életkörülményeinek, szaporodásának gátlásával azok gyérítését, mentesítését anélkül, hogy erős hatású gyógyszeranyagokat használnánk fel. A K+F projekt újdonságtartalma, hogy a világon eddig nem volt ismert olyan technológia, valamint biológiai és biokémiai úton előállított adalékanyag, amely mind az állatban, mind az alomban ellenőrzötten biztosítja az említett baktériumoktól való mentességet.

A fejlesztés során három prototípus jött létre, két termék, preventív folyadék és terápiás granulátum annak megfelelően, hogy ivóvízen keresztül, illetve tápra rápermetezve vagy a táphoz (esetleg a tápba) keverve kerülnek alkalmazásra, valamint egy technológia, a csíramentes körülményeket biztosító takarmányozási technológia.

A kifejlesztett preventív folyadék semleges PH értékű, magas redoxpotenciálú anyagokat tartalmaz. A terápiás granulátum retardizált hatóanyagokat tartalmaz, amely az állat bélrendszerén végighaladva az alomban is megakadályozza a patogén mikrobák jelenlétét és ezzel a visszafertőződést. A kifejlesztett, gyártásra kerülő adalékanyagok a haszonállat és a patogén mikrobák eltérő biológiai és biokémiai sajátosságaira épülnek, melyek az anyaszervezet belső védekezési rendszerének támogatását alapozzák meg anélkül, hogy oltóanyagot vagy gyógyszert használnánk. Az adalékanyagok ugyanakkor megzavarják, rontják a patogén mikrobák megtelepedésének, szaporodásának feltételeit, visszaszorítják azok kártevő képességeit, és javítják a gazdaállatok vitalitását. Növelik továbbá a betegségekkel szembeni ellenálló képességet és a gazdálkodás eredményességét, nem utolsó sorban csökkentik, illetve megszüntetik annak lehetőségét, hogy a patogén mikrobák az élelmiszerláncban továbblépjenek, ezáltal a fogyasztóban megbetegedést okozzanak.

A „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” című pályázati kiíráson 85 688 250 forint uniós támogatást elnyert, 120 687 676 forint összköltségvetésű projekt 2010. március 1-én indult és 2013. június 30-án zárult.

OP


EU Pályázati Portál