Új típusú szivattyút fejlesztett a TERVÁN

operativprogram.hu
2015. február 20.
forgók

Új típusú, axiális átömlésű, forgókamrás, térfogat kiszorítású szivattyú fejlesztése történt.

A „Vállalatok komplex technológiai innovációjának támogatása” elnevezésű pályázati kiíráson a TERVÁN Kft. közel 58,83 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a 130,73 millió forintot meghaladó összköltségvetésű projektjéhez.

A cég fő tevékenysége gáz- és olajvezetékek építéséhez kapcsolódó nagytömegű földmunka végzése, tartályok tűzvédelmi csőhálózatának kiépítése, javítások elvégzése, az ehhez tartozó tervezések, havária elhárítási feladatok, diagnosztikai vizsgálatok, valamint termékforgalmazás.

A projekt célja egy új típusú, axiális átömlésű, forgókamrás, térfogat kiszorítású szivattyú fejlesztése volt a TERVÁN Kft-nél. A fejlesztés négy munkafolyamatból állt: a tervezés és specifikálás, a szivattyú prototípus kidolgozásának, a szivattyútesztelés, valamint a végleges szivattyú elkészítésének munkaszakaszából.

A térfogat kiszorításos elven működő, axiális átömlésű berendezés, mint szivattyú az elektromos energia felhasználásával növeli a közeg munkaképességét; mint generátor, a csőben áramló folyadékok és gázok kinetikai és nyomásenergiáját elektromos energiává alakítja át.

A forgórészek statikus és dinamikus kiegyensúlyozottsága nagy fordulatszámoknál is rezgésmentes üzemet biztosít, a volumetrikus elv maradéktalan érvényesítése folytán pedig fordulatszáma, illetve a forgó elemek szögsebessége az átáramló közeg mennyiségével mindenkor arányos.

Az új, korszerű elven működő áramlási berendezések a mezőgazdaság és ipar területén igen széles körben használhatók többféle megvalósítási formában.

Az 58 829 463 Ft támogatást elnyert, 130 732 140 Ft összköltségű fejlesztési projekt 2012. augusztus 1-én indult és 2014. július 30-án zárult.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

OP


EU Pályázati Portál