Új kutatási projektet indított a Delta Bio 2000

operativprogram.hu
2013. október 25.
Delta Bio 2000

Az Új Széchenyi Terv keretében a Delta Bio 2000 Kft. által vezetett konzorcium 295,3 millió forint támogatást nyert el.

A 369 millió forintot meghaladó összköltségvetésű projektben homológ rekombináció befolyásolásán alapuló célzott integrációt és tumorterápiát segítő alkalmazások kifejlesztése történik.

A kutatási projekt végső célja egy indikátor eukarióta sejtpanel és egy célzott génintegrációt elősegítő rendszer kiépítése, amelyre napjainkban különösen nagy igény jelentkezik mind tumorterápiás irányú gyógyszerkutatások, mind tumor szuppresszorok és onkogének kutatásával foglalkozó laboratóriumok irányából. A projekt aktualitását és világszintű újdonságtartalmát a legutóbbi alapkutatási eredmények adják, amely során sikerült a tumorterápiás szerekkel károsított DNS replikációjában szerepet játszó új molekuláris résztvevőket azonosítani. Ezen kutatási eredmények egy részét a konzorciumvezető nemzetközi szabadalommal védte, valamint vezető nemzetközi tudományos folyóiratokban publikálta az elmúlt egy éven belül. A projekt kivitelezéséhez jelenleg nemzetközi szinten is jelentős versenyelőnnyel rendelkeznek.

A projektet támogató eredményeik abból adódnak, hogy a Delta Bio 2000 Kft. már több éve fokozott hangsúllyal aknázza ki a homológ rekombináció mechanizmusán alapuló fejlesztési lehetőségeket. Ebbe a munkába kapcsolódott be néhány éve a Szegedi Tudományegyetem és legutóbb a VisalPus Kft., amelyek nemcsak új tudással, de a projekt kivitelezéséhez szükséges nagy áteresztő-képességű tesztrendszerekkel és jól működő géndiagnosztikai platformokkal is hozzájárulhatnak a projekt sikeréhez.

A konzorciumi partnerek eddigi együttműködése során már jellemzésre kerültek egyes gének homológ rekombinációra kifejtett hatásai. Az előzetes kutatási eredmények előrevetítik, hogy a tervezett projekt során létrehozott riporter-rendszeren végzett nagyléptékű siRNS és fehérje túltermelő szűrések számos új, az irányított integrációt befolyásoló gént azonosíthatnak majd. Ezeknek és a már eddig feltárt genetikai elemeknek a módosítását tervezik kombinálni és párosítani a cink-fingernukleáz technológiával, amely terveik szerint egy magas frekvenciájú irányított géncserére alkalmas rendszert eredményez majd.

A projekt eredménye nem csak hazai, de világszinten is újdonságot jelent majd, hiszen a homológ rekombináció olyan molekuláris elemei kerülnek jellemzésre, amelyeket eddig más laboratóriumok még nem vizsgáltak.

OP


EU Pályázati Portál