Új dolomitörlő épül Pétfürdőn

operativprogram.hu
2014. január 31.
Nitrogénművek Zrt. logója

A Nitrogénművek Zrt. az Új Széchenyi Terv keretében 388 millió forint uniós támogatást nyert el.

Az 1 milliárd 764 millió forint összköltségvetésű beruházás során a Pétisó gyártásához szükséges új dolomitörlő üzemegység létesül.

Az idén fennállásának 83. évfordulóját ünneplő Péti Nitrogénműveket, a magyar nehézipar egyik úttörő vállalkozását egy emberöltővel ezelőtt alapították Pétfürdőn. A Társaság – jelenlegi nevén Nitrogénművek Zrt. – a nemzetgazdaság egyik meghatározó, stratégiai szereplője.

A Társaság a 2007-es évben sikeresen befejezett beruházásai óta, kihasználva az új üzemek, a Granuláló üzem és a Savüzem által biztosított lehetőségeket, stabil anyagi helyzetbe került ahhoz, hogy ismét egy újabb beruházási sorozatot indítson el.

A Társaság két dolomitörlővel rendelkezik, az egyik korszerű és hatékony, a másik viszont közel 60 éves és műszakilag elhasznált állapotban van. Emiatt a két üzem jelenlegi kapacitása nem teszi lehetővé elegendő mennyiségű dolomit előállítását, ami a Társaság vezértermékének számító MAS-27 jelöléssel ellátott mész-ammon-salétrom típusú műtrágya – közismert nevén Pétisó – gyártásához nélkülözhetetlen.

A Nitrogénművek Zrt. mindent megtesz annak érdekében, hogy a műtrágya piac igényeit ki tudja elégíteni, ennek megvalósításához elengedhetetlenül szükséges az új dolomitörlő üzemegység létesítése.

A beruházás eredményeként létrejövő korszerű dolomitörlő üzem javítani fogja a kapacitáskihasználás, az energiafogyasztás, a por- és zajkibocsátás mutatószámait és lehetővé fogja tenni a prillezett Pétisó terméket gyártó Pétisó üzem termelési kapacitásának jobb kihasználását is.

A foglalkoztatást támogató komplex technológiafejlesztés 2013. június 27-én vette kezdetét és várhatóan 2014. december 31-én fejeződik be.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

OP