Tudományos parkot hoznak létre Debrecenben

operativprogram.hu
2014. március 5.

Csaknem 4 milliárd forintból épít a National Instruments (NI) Hungary Kft. debreceni telephelyén.

A beruházáshoz 1,9 milliárd forint uniós támogatást nyert a cég az Új Széchenyi Terv pályázatán; a hatezer négyzetméter alapterületű Science Parkban 300, többségében kutató-fejlesztő mérnök fog dolgozni – jelentette be Ábrahám László, az NI Hungary ügyvezető igazgatója a keddi bokrétaavató ünnepségen.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy Magyarország az utóbbi években sokat fejlődött a tudásalapú társadalom megteremtésében, a közoktatás, a szakoktatás, a felsőoktatás és a felnőttképzés terén is komoly eredményeket ért el. Magyarország ebben is jobban teljesít – fűzte hozzá az államtitkár.

Czomba Sándor örömét fejezte ki, hogy az ország keleti felében fejleszt a magas hozzáadott értéket képviselő National Instruments. “A tudás hatalom” – mondta, és fontosnak nevezte, hogy a tudás alapú társadalom elmélyítése, kiszélesítése prioritást élvezzen Magyarországon.

“A tudás itt van” – jelentette ki Pajna Zoltán (Fidesz), Debrecen alpolgármestere, utalva arra, hogy az NI előbb csak gyártósort telepített Debrecenbe, a tudományos park létrehozásával pedig egyfajta tudásközpontot alakít ki.

Elismerően szólt arról, hogy az NI jelentős árbevételének 16-18 százalékát kutatás-fejlesztésre fordítja. Ettől az aránytól a magyar gazdaság még messze van, de – mint fogalmazott – Debrecen lehet az ország motorja, amely elsősorban a tudásalapú társadalom- és gazdaságfejlesztésre épít.

Pajna Zoltán jelezte, hogy az NI tudományos parkja mellett még az idén elkészül a Debreceni Egyetem (DE) tudományos élményparkja is.

Alex Davern, a National Instruments Corporation ügyvezető alelnöke és Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője is felidézte, hogy a cég magyarországi története 2001-re nyúlik vissza, amikor a vállalatcsoport hardvergyártásának túlnyomó részét Debrecenbe helyezték.

Az évek során végbement dinamikus fejlődésnek köszönhetően ma már Debrecenben kapnak helyet olyan globális, illetve regionális kiszolgáló központok is, mint az informatikai fejlesztő részleg, a vevői megrendelések feldolgozásával foglalkozó egység és a kutatás-fejlesztési mérnökcsoport – ismertette Ábrahám László.

Hozzátette: az NI termékek felhasználása az oktató- és játékrobotok vezérlésétől, a különböző precíziós orvosi műszerek, vagy éppen szélturbinák tesztelésén át, a világ legnagyobb fizikai kísérleti eszközeinek, köztük a CERN részecskegyorsítójának a működtetéséig terjed.

Ábrahám László bejelentette: a kis- és középvállalkozások támogatására nyitott laboratórium megnyitását is tervezik a debreceni gyárban.

MTI