Metabolikus betegségeket kutat a LipidArt Kft.

operativprogram.hu
2013. szeptember 24.
Metabolikus betegségek kutatása

A LipidArt Kft. 2013 februárjában 127,69 millió forint támogatást nyert a „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” programban.

Az elmúlt években az elhízás, az inzulin rezisztencia, a cukorbetegség és a hozzájuk kapcsolódó kardiovaszkuláris szövődmények a figyelem középpontjába kerültek. A tünetegyüttes a 20. század utolsó harmada óta már az egész világot fenyegető „járvány”. Az elhízás és a diabétesz visszaszorításának és sikeres kezelésének legfontosabb orvosi feladata a betegség előjelei, valamint a hajlamosító genetikai, környezeti hatások korai felismerése. A legújabb kutatások a lipid anyagcsere finom változásait hozzák összefüggésbe a metabolikus szindróma korai megjelenésével.

Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló 159.634.789 forint összköltségvetésű beruházás célja a MetaDiagnosztika hidrofób-metabolom/lipidom/proteom rendszerszintű elemzési technológia kifejlesztése. A rendszer a gyógyszeripar számára eddig kiaknázatlan lehetőséget biztosít az elhízás, illetve a 2-es típusú diabétesz ellen kifejlesztendő új gyógyszerek hatásmechanizmusának vizsgálatára, valamint a preventív terápiás szerek kifejlesztésére állatmodelleken. Másrészt teljesen új alapokra helyezi e betegségcsoport korai diagnosztikáját.

A technika felhasználásra kerül a gyógyszerfejlesztésben, valamint előkészíti a humán diagnosztikai módszerként történő bevezetését is, mellyel diagnosztikai szolgáltatást kíván nyújtani. A projekt várhatóan 2014 júniusára fejeződik be. A beruházáshoz a vállalkozás 127.695.247 forint támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv segítségével.

OP


EU Pályázati Portál