Megváltozott munkaképességű emberek képzése kezdődik Körmenden

operativprogram.hu
2013. január 30.

Több mint 30 ezer megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatását segíti a kormány.

Pályázati úton 35 milliárd forintot biztosít a költségvetés több mint 300 vállalkozás számára – jelentette ki Fülöp Attila, család és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár a FŐKEFE Nonprofit Kft. körmendi telephelyén tartott projektindító sajtótájékoztatón kedden.

A helyettes államtitkár szavai szerint az új pályázati rendszer a korábbihoz képest egyszerűbbé és átláthatóbbá teszi a munkaadók támogatását, ösztönzi a megváltozott munkaképességű munkavállalók fejlesztését, azt követően pedig a nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedését, valamint a differenciált foglalkoztatásra és bérezésre is lehetőséget ad.

Fülöp Attila elmondta: a rendszer lényege, hogy az azonos fogyatékosságú emberek után ezentúl azonos támogatást kapnak a munkáltatók.

Vas megyében ismertetése szerint 9 munkáltató 1341 megváltozott munkaképességű munkavállaló foglalkoztatásához nyert el támogatást, akik közül 275 dolgozik a FŐKEFÉ-nél.

Az új támogatási rendszerben is megmarad a rehabilitációs kártya, valamint a szociális foglalkoztatás; az előbbi előnye, hogy a cégeknek azok után akik rendelkeznek ilyen kártyával, nem kell befizetniük a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót – mondta a helyettes államtitkár.

Hozzáfűzte: tavaly novemberben ezzel a lehetőséggel 8 ezer munkavállaló 4 ezer munkáltatónál tudott élni, az idén pedig várhatóan jelentősen emelkedik majd a számuk.

Fülöp Attila szólt arról is, hogy a fogyatékossággal élők társadalmi beilleszkedését és munkarő-piaci elhelyezkedését segítő programokra az Új Széchenyi Terv keretében összesen 20 milliárd forintnyi hazai és uniós forrás áll rendelkezésre.

Bernáth Ildikó a szakmapolitikai koordinációs testület elnöke a program részleteit ismertetve elmondta: a kormányzat 5 ezer megváltozott munkaképességű ember képzését indította el az év elején, a következő két év során pedig a három  állami tulajdonban lévő foglalkoztatónál csaknem 3 ezer megváltozott munkaképességű dolgozó képzése, kompetencia-fejlesztése valósul majd meg, csaknem 5 milliárd forintból.

Szabó György, a FŐKEFE ügyvezető igazgatója elmondta: a körmendi telephelyen 70 megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatnak, 20 embert vontak be a képzésbe.

Körmenden jelenleg infúziós szerelékek összeállításán dolgoznak, amelyből évi 7 millió darabot készítenek, és amelyet egy olasz partnerük közvetítésével a világ számos országában értékesítenek. Egy másik körmendi üzemrészben felmosó mopokat varrnak, ezeket két nagy hazai áruházláncon keresztül adják el.

MTI