Megújuló energiahordozó-felhasználás növelése a XVIII. kerületben

operativprogram.hu
2014. november 28.

Megvalósult a napelemes rendszer telepítése a Budapest, XVIII. kerületi Eötvös Loránd Általános Iskola épületén.

2014. augusztus 26–án megkezdődtek a napelemes kiserőmű rendszer telepítési munkálatai az Eötvös Loránd Általános Iskola épületén. Az Ökoiskola címet viselő intézmény épületének lapostető-szerkezetére 208 db napelem modul került elhelyezésre.

2014. november 13-án megtörtént a próbaüzem, majd november 19-én a műszaki átadás-átvétel is. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, 43,71 millió forint európai uniós támogatás felhasználásával.

Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata 2013. július 26-án pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv Közép-Magyarországi Operatív Program „Megújuló energiahordozó-felhasználás növelése” című, KMOP–3.3.3-13 kódszámú pályázati konstrukció keretében a Budatest XVIII. kerületi Eötvös Loránd Általános Iskola megújuló energia alapú áramtermelés fejlesztése projektcímen.

A projekt során közvetlen céljuk a vételezett villamos-energia nagymértékű kiváltása volt a háztartási méretű kiserőmű által termelt villamos-energiával. A megújuló energiafelhasználás növelésének eredménye az üvegházhatású gázok kibocsátásnak enyhítése.

Az iskola épületének villamos-energia igényének visszaesését, ezzel együtt jelentős energiaköltség-csökkenést várnak a beruházástól. A projekt során példamutató a megújuló energiahordozó felhasználás növelése, illetve a fenntarthatóság irányába fejlődő életforma kialakításának elősegítése.

„A projekt nem titkolt célja, hogy az iskola diákjai, a város polgárai, illetve az épületet látogató emberek számára példát mutassunk a megújuló energiahordozók hasznos, költségcsökkentő felhasználásának egy formájára, amely környezetünk védelméért tett lépéseinket is pozitívan befolyásolja.” – mondta Kuba Gábor iskolaigazgató.

MTI ÖS