Megújul a Szent István barlang világítása

operativprogram.hu
2013. április 22.

A lillafüredi cseppkőbarlang világítási rendszerének korszerűsítése 2 év múlva fejeződik be.

A több mint 230 millió forintba kerülő kivitelezés az Új Széchenyi Terv keretében valósul meg.

A természeti képződmény kezelője, a Bükki Nemzeti Park (BNP) a beruházás előkészítését befejezte.

A BNP múlt heti, csütörtöki közleménye szerint a Szent István barlang világítási rendszerét 1988-89-ben építették ki. Az elmúlt 25 évben a beépített lámpatestek elavultak, nagy mennyiségű hőt termelnek, így a hősugárzással együtt járó fénykibocsátás miatt a lámpatestek körül, valamint a nagy felületű cseppkőlefolyások, álló cseppkövek és cseppkőoszlopok megvilágított felületein zöld moha- és algaszőnyeg, úgynevezett lámpaflóra alakult ki.

A mohaszőnyeg nemcsak esztétikailag rombolja a látványt, hanem fizikailag is károsítja a képződményeket. Az új rendszer kiépítésének köszönhetően az átfogó vegyszeres kezeléssel eltávolított lámpaflóra nem tud újból elterjedni.

A tervek szerint a barlangban LED-es fényforrásokat szerelnek fel, mert ez nem okozza a lámpaflóra elterjedését. Az új világítástechnika nemcsak a barlang természeti kincseit védi, hanem a több lámpatesttel kialakított rendszer, és a hagyományos izzók színével megegyező színhőmérséklet miatt szebb, részletgazdagabb is lesz a látvány.

A beruházás tartalmazza a barlang mesterséges bejáratának olyan lezárását, amellyel nemcsak helyreállítják a természetes barlangi légkörzést, hanem biztonságos módon védik a képződményt a behatolók ellen is.

A projekt a barlang állandó lakóira, a denevérekre is kiemelten figyel, egyebek mellett kicserélik a repülő emlősök őszi és tavaszi vonulását gátló akadályokat. A megkülönböztetetten védett Soltész-kerti mésztufa barlang rehabilitációjával pedig csökkentik az árvízveszélyt a Szent István barlangban.

A 230,7 millió forintba kerülő kivitelezéssel 2015. április végére végeznek a szakemberek.

MTIEU Pályázati Portál