Megépült az új keverőüzem a Hankook rácalmási gyárában

operativprogram.hu
2014-05-05

A cég 2,6 milliárdos fejlesztéssel egy új keverőgépet és az ahhoz tartozó üzemcsarnokot létesített.

Li Szang Il ügyvezető igazgató a projektzáró sajtótájékoztatón elmondta, hogy a beruházás 2012 októberében indult, és az Új Széchenyi Terv keretében 558,5 millió forint támogatást kaptak hozzá. A keverési folyamat a gyártás első fázisa, ezért kiemelt fontosságú, mert a további gyártási fázisokat is alapvetően meghatározza – tette hozzá.

Közölte, hogy a most átadott mixerrel kiegyensúlyozottabb minőséget és folyamatosabb gyártást lehet elérni.

Fridrich Tamás projektmenedzser jelezte, hogy a fejlesztés révén 25-tel nőtt a munkahelyek száma a gyárban. Az üzem keverési kapacitása napi 114 tonnával növekedett, így a maximális kapacitás 23,8 százalékkal, napi 592 tonnára nőtt.

Roy Katalin, a cég kommunikációs menedzsere kiemelte: várhatóan június-júliusban még tovább bővül a rácalmási üzem, mert a 2013 májusában bejelentett 313 millió eurós harmadik ütem építési fázisa hamarosan befejeződik. Az új gyáregységgel közvetlenül 950 új munkahelyet teremtenek és tovább növelik a gyár termelési volumenét, amely így eléri majd a 17 millió abroncsot évente. Ezzel a Hankook magyarországi beruházásainak összértéke meghaladja a 880 millió eurót, a létszám pedig eléri majd a 3250-et – tette hozzá.

A Hankook Tire a világ hetedik legnagyobb gumiabroncs gyártója. A világ több mint 180 országába szállítja termékeit, több mint 20 ezer alkalmazottat foglalkoztat a világon.

A Hankook Magyarországon 2007-ben létesített abroncsgyárat: az 550 millió eurós fejlesztés a Dunaújváros melletti Rácalmáson valósult meg. A cég második gyára 2011-ben épült meg. A vállalat jelenleg több mint kétezer embert foglalkoztat és évente 12 milliónál több gumiabroncsot gyárt személy- és teherautókra.

A vállalat rácalmási gyára jelenleg személygépkocsik, SUV-ok és könnyű tehergépkocsik számára gyárt abroncsokat. A vállalat első gyári szerelésű abroncsait a gyárból közvetlenül a Volkswagen-csoport, a Hyundai és a KIA európai gyáraiba szállítják. 2013 szeptemberében megkezdődött az abroncsok kiszállítása a Mercedes németországi gyárába, amit 2014. során előreláthatóan további prémiumgyártókkal kötött szerződések követnek majd.

MTI