Környezetbarát fluoreszcens festékanyagokat fejlesztenek

operativprogram.hu
2019. október 29.
BIOXOL logo

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap „Mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységének támogatása” című pályázati felhívásán 99,23 millió forint állami támogatást nyert el a BioXol Kft.

A vállalkozás a 129,74 millió forint összköltségű projektje során olyan környezetbarát technológiával előállított fluoreszcens festékeket hoz létre, mellyel javíthat az ilyen természetű anyagokat felhasználó területek környezetterhelésén.

Az áramlási citometria sejtpopulációk mennyiségi és minőségi vizsgálatára alkalmas laboratóriumi eljárás. Napjainkban magas színvonalú rutin klinikai laboratórium nem képzelhető el áramlási citométer nélkül. A korszerű diagnosztikai automaták floureszcens festékek segítségével végzik el a sejtek differenciálását. Ezek a speciális festék készítmények toxikus szerves oldószerekben oldott, rendkívül szenzitív molekulák. A korszerű, környezettudatos gondolkodás és gazdaságosság javítása érdekében a BioXol Kft. célul tűzte ki mérgező komponenseket nem tartalmazó, biztonságosan kezelhető és használható készítmények kifejlesztését.

A projekt során kialakított formulák illeszkedni fognak a jelenleg alkalmazott gépek rendszereihez, ugyanakkor a környezetbarát természetük miatt jelentős piaci potenciált is jelentenek. A fejlesztés további célja más felhasználási területeken is a fluorseszcens festékek stabil odatban tartása a környezettudatosság elveit követve.

Az NKFI Alap „2018-1.1.1-MKI” számú pályázati kiírásán 99 229 142 Ft állami támogatást elnyert, 129 744 703 Ft összköltségvetésű projekt 2019. január 1-én indult és várhatóan 2021. október 30-án zárul.

OP


EU Pályázati Portál